Водећи љубљански дневник Дело пише данас да оптужница, коју је Специјално тужилаштво Словеније подигло протви градоначелника Зорана Јанковића због наводог узимања мита од пола милиона евра од компанија "Грател", није коначна и да он негира њене наводе.


Како је пренела СТА, Дело пише да је оптужница подигнута прошлог месеца, да је Јанковић уложио жалбу, те да о њој још није одлучивано и зато она није коначна.

Према тој оптужници, Јанковић се сумњичи да је у марту 2007. захтевао од "Гратела" 500.000 евра да би у замену дао дозволу тој компанији да прокопа путеве како би поставила оптичке каблове.

Из тужилаштва Делу је потврђено да поднели оптужницу, како су навели, против "једне особе под сумњом да примила мито".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Љубљана: Зоран Јанковић приведен, па пуштен

Наводе и да је Јанковић већ негирао ове оптужбе када су припадници словеначког Националног истражног бироа (НБИ) извршили претрес просторија градске власти Љубљане и више других локација у фебруару 2014.

Јанковић је, подсећа се, тада рекао новинарима да је осумњичен за узимање мита у корист града, укључујући 250.000 евра које је "Грател" донирао Љубљанском замку.

Према информацијама Дела, Јанковић је такође на саслушању пред истражним судијом негирао да је тражио донацију, тврдећи да је тим новцем требало да буде плаћена штета коју је "Грател" нанео граду.

Лист пише и да је Јанковић осумњичен и у три друге истраге које води истражни судија, док се Специјално тужилаштво и НБИ баве са неколико кривичних тужби против њега, преноси СТА.