ГОСТОВАЊЕ ОРХАНА ПАМУКА: Тренутак кад је Црна Гора била културна престоница књижевног света

Агенције

23. 12. 2017. у 15:21

ГОСТОВАЊЕ ОРХАНА ПАМУКА: Тренутак кад је Црна Гора била културна престоница књижевног света

Фото П. Милошевић

Гостовање нобеловца Орхана Памука у Црној Гори више је од културног догађаја и тренутак у ком је Црна Гора била истинска културна престоница књижевног света

Гостовање нобеловца Орхана Памука у Црној Гори више је од културног догађаја и тренутак у ком је Црна Гора била истинска културна престоница књижевног света, саопштио је директор и уредник у издавачкој кући Нова књига Предраг Уљаревић.

Памук је у организацији Нове књиге боравио у Црној Гори где је отворио Зимски салон књиге, а уручена му је награду "Књижевни пламен".

Жири је у образложењу награде навео, да се она Памуку даје за целокупни књижевни опус, снагу имагинације и врлине стила, способност да се уметнички проговори о ономе што је дубоко, скривено и интимно, за посвећеност књижевности и писању, и способност и спремност да се каже и оно што је најтеже историјски прихватити, а што шири просторе слободе и демократије.

Уљаревић је рекао да је гостовање Памука био догађај који има снагу да покрене, и преокрене читаву културу, да је преусмјери на начин да она успостави вриједност као мерило културног постојања.

"Да нас прене из провинцијске самодовољности, и да нас уведе у свет велике књижевности. Догађај који траје, и који ће дуго трајати и делати, и који ће од свих нас тражити највише што можемо да дамо. Тренутак у ком је Црна Гора била истинска културна престоница књижевног света", казао је Уљаревић агенцији МИНА.

Уљаревић је рекао да гостовање таквог књижевног великана заузврат тражи оданост, високу посвећеност наше културе истинској књижевности.

„Захтева пуну отвореност према другим културама, и директну размену највиших вредности. Видљиво је голим оком да су ти процеси одмах започели након гостовања Орхана Памука у Црној Гори", рекао је Уљаревић.

Уљаревић је казао да дело Памука ужива велику популарност у свету, и да његово гостовање било где у свету пропраћено с огромним уважавањем.

„Тако и гостовање у Црној Гори има важну мисију, у складу са мисијом издавачке куће Нова књига, која годинама већ објављује дела и овог великог писца", казао је Уљаревић.

Награду "Књижевни пламен", основала је Нова књига са светским писцем и нобеловцем Мариом Варгасом Љосом.

Љоса је поводом доделе награде навео да му је жао што није Цној Гори као и да је одувек спадао у ред великих поштовалаца Памуковог књижевног дела и његове, веома храбре преданости слободи, људским правима и борби против национализма, популизма и сви других извора фанатичног насиља.

„Мислим да он утеловљује идеју великог наратора који, истовремено, снажно ради на остварењу бољег света. Тако је овогодишња награда Књижевни пламен додељена на апсолутно праведан начин и честитам Орхану Памуку", поручио је Љоса.

Он је казао и да Нова књига непрекидно промовише најбољу књижевност и преданост писаца идеалима правде и слободе.

Примајући Књижевни пламен, Памук се захвалио организатору, и истакао значај оваквих међународних признања која представљају важан стимуланс за писце и омогућавају непрекидни дијалог писаца и читалаца.

„Зашто пишемо? Можда постоје два разлога. Пишемо да изразимо себе, али и да комуницирамо са читаоцима. Награде и прилике као што је ова нама писцима помажу да комуницирамо са нашим читаоцима. Сваки пут кад примим награду, питају ме да ли су награде заиста битне за писце? Ја одговарам – да, јесу. Награде нас терају да и даље радимо и пишемо, али и да останемо уконтакту са читаоцима", казао је Памук.

За време боравка у Црној Гори Памука је примио и председник Владе Душко Марковић. Поред Подгорице, Памук је посетио и Бијело Поље где се срео са градоначелником Александром Журићем и где је, у част његове посете, откривена плоча у Парку пјесника.

Памук је боравио и на Цетињу где је присуствовао научном симпозијуму о његовој прози на коме су учествовали еминентни стручњаци из Црне Горе и региона.

Уљаревић је навео и да Нова књига у библиотеци "Светска књижевност" објављује дела великих писаца са свих меридијана, међу њима и дела писаца који су овенчани највећом наградом за књижевност - Нобеловом наградом.

„Није први пут да је неки од нобеловаца имао своје књижевно вече у Црној Гори као гост Нове књиге која је домаћин и покретач оваквих догађаја, али посебно место припада Орхану Памуку с обзиром на огромно интересовање овдашње публике за његово дело", казао је Уљаревић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације