Словенија и Хрватска без споразума за Пирански залив

Ј. Керблер

21. 12. 2017. у 19:39

Словенија и Хрватска без споразума за Пирански залив

Фото Танјуг, ХИНА

Брисел прати шта се догађа међу комшијама, а на граници влада пуна приправност

ХРВАТСКА и Словенија, нису постигле договор око границе иако 29. децембра истиче шестомесечни рок за примену арбитражне пресуде. Словенци су најавили да ће поштовати одлуку судија које су одредиле границу у Пиранском заливу, док Хрвати не желе ни да чују за ту одлуку.

Прочитајте још:Церар: Словенија ће спроводити своје надлежности

Брисел прати шта се догађа међу комшијама, а на граници влада пуна приправност. Хрватски рибари се жале да последњих дана Словенци вежбају строгоћу над њима и плаше се да ће од јануара да примењују нову граничну црту која би им онемогућила лов на местима где је граница од деведесетих година. Словенија је у међувремену усвојила по хитној процедури четири нова закона како би се спровела арбитража. Тако је предвиђено да словеначки грађани који ће "припасти" Хрватској добију помоћ од 100.000 евра.

За Загреб ништа битно се неће догодити након истека шестомесечног рока, јер не постоји механизам да се Хрватска присили да примени арбитражу из које је изашла и зато најава словеначке тужбе међународном суду у Луксембургу не изазива забринутост.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Анти Антифа

21.12.2017. 19:52

Србија колико год звучало невероватно треба сада да подржи Хрвате због најаве Словеније подршке лажној држави Косово за пријем у УНЕСКО,Интерпол и још неке организације.Касније треба да подрж Словенију

Profa

22.12.2017. 07:04

I šta sad, nikom ništa jer su u pitanjudve katoličke zemlje članice zlotvora eu

čiča

22.12.2017. 15:32

Zar nije sud doneo odluku o tome ili to ustaška hrvatska ne poštuje odluke suda kad joj to ne odgovara, demokracijski nema šta