ХРВАТСКА и Словенија, нису постигле договор око границе иако 29. децембра истиче шестомесечни рок за примену арбитражне пресуде. Словенци су најавили да ће поштовати одлуку судија које су одредиле границу у Пиранском заливу, док Хрвати не желе ни да чују за ту одлуку.

Прочитајте још:Церар: Словенија ће спроводити своје надлежности

Брисел прати шта се догађа међу комшијама, а на граници влада пуна приправност. Хрватски рибари се жале да последњих дана Словенци вежбају строгоћу над њима и плаше се да ће од јануара да примењују нову граничну црту која би им онемогућила лов на местима где је граница од деведесетих година. Словенија је у међувремену усвојила по хитној процедури четири нова закона како би се спровела арбитража. Тако је предвиђено да словеначки грађани који ће "припасти" Хрватској добију помоћ од 100.000 евра.

За Загреб ништа битно се неће догодити након истека шестомесечног рока, јер не постоји механизам да се Хрватска присили да примени арбитражу из које је изашла и зато најава словеначке тужбе међународном суду у Луксембургу не изазива забринутост.