Церар: Словенија ће спроводити своје надлежности

Танјуг

20. 12. 2017. у 19:39

Церар: Словенија ће спроводити своје надлежности

Архива В.Н./Фото Танјуг

Словенија неће подстицати инциденте, али ће у нашем мору словеначки органи спроводити своје надлежности, рекао је данас словеначки премијер Миро Церар
Словенија неће подстицати инциденте, али ће у нашем мору словеначки органи спроводити своје надлежности, рекао је данас словеначки премијер Миро Церар.

Словенија ће од 29. децембра, кад истиче рок за имплементацију арбитражне пресуде, "спроводити своје надлежности" на мору према граници коју је одредио арбитражни суд, казао је он за Словеначки радио.

Церар је додао да ће те надлежности спроводити инспекцијске и друге службе јер је граница на мору какву је одредила арбитража "јасна", док је с Хрватском потребан договор и сарадња само о томе како заједно спроводити одредбе арбитражне пресуде на копну.

Прочитајте још: Грабар Китаровић: Границу Словеније и Хрватске решити што пре

Церар је казао да Словенија 29. децембар дочекује спремна за спроводење арбитражне пресуде, да је акваториј који јој је припао арбитражном пресудом контролисала и пре, као и да такво деловање словеначких органа у Пиранском заливу након 29. децембра неће бити могуће тумачити као инциденте, преноси Вечерњи лист.

"То је нормално стање и то морају уважити Словенија и Хрватска", казао је Церар. Додао је да је јучерашњим разговорима с премијером Андрејем Пленковицем у Загребу хтео словеначкој, светској, али и хрватској јавности показати да Словенија поштује европско и међународно право, те да је хрватска страна та која крши правила, а из тактичких разлога које Словенија не прихвата жели имплементацију одгодити предлажући наизглед билатералне разговоре о граничном питању.

Прочитајте још: Пленковић: Словенија и Хрватска билатерално да реше спор

Словенија мора инсистирати на имплементацији арбитражне пресуде не само из правних разлога и аргумената него и зато што је то у њеном интересу, а оцекује да ће је у томе подржати и Европска комисија јер је Словенија "на правој страни", казао је Церар.

На питање о евентуалној тужби против Хрватске због неуважавања арбитражне пресуде, Церар је казао да ће његова влада предузети одговарајућа "правна средства" ако Хрватска до 29. децембра не призна и прихвати арбитражну пресуду и не пристане на њену имплементацију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације