Празнични дарови за српске основце у Македонији

М. Станчић

20. 12. 2017. у 17:37

Празнични дарови за српске основце у Македонији

Фото: М. С.

Уручене дониране књиге, школски прибор и помагала школарцима који наставу похађају на српском језику
СКОПЉЕ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

ОСНОВЦИМА који наставу похађају на српском језику у Кучевишту на Скопској Црној гори, Старом Нагоричану и Табановцу на северу земље, пакете донираних књига лектире, прибора, образовних средстава и помагала, обезбеђених сарадњом просветних власти Македоније са Амбасадом Србије и Заводом за уџбенике из Београда, уручила је амбасадорка Србије у Скопљу, Душанка Дивјак Томић.

За време посете Старом Нагоричану, амбасадорка Дивјак Томић и директор Управе за развој и унапређење образовања на језицима припадника заједница при ресорном Министарству образовања и науке Македоније, Милутин Станчић, разговарали су са градоначалницом тамошње општине, Жаклином Јовановском. Указано је на приоритете, изазове могућности у очекивањима нове локалне власти у области образовања.

Прочитајте још: Србија "брише" име Македонији?

После уручења донираних средстава за ученике у деветолетки на српском језику, “Светозар Марковић”, у Старом Нагоричану са директорком Мајом Марковић разговарано је о могућностима и условима унапређења наставе и отклањања тешкоћа у образовном процесу, као и о проблемима са којима се суочавају наставници централне и подручних основних школа у овој пограничној општини.

Приликом посете Основној школи “Браћа Рибар” у пограничном селу Табановце, и уручења донације, основци који наставу похађају на српском језику, извели су кратак програм.

У разговорима са директорком школе Светланом Стефановском и наставницима указано је да су приликом посете Станчића у октобру, истакнути проблеми и затражена додатна наставна помагала. На обострано задовољство, како је речено, то је и остварено - веома брзо и ефикасно, у циљу додатног побољшања услова наставе у одељењима на српском језику.


Прочитајте још: Заев: Македонија и Србија заједно на страни мира

– У нашој школи настава на српском језику се изводи у одељењима од првог до петог разреда. Потребни су нам постери са азбуком, са разним илустрацијама, сликовнице, огледна средства, на српском језику и много ће нам то помоћи у раду. Задовоство је што ће сарадња бити настављена и проширена, рекла је Стефановска.

Амбасадорка Дивјак Томић је објаснила да се у донираним пакетима за ученике у све три школе посебан део је намењен ђацима првацима - „да их охрабримо јер њима је најтеже“.

- Велики је догађај за њих да почну да уче на српском језику. Вероватно неки имају предзнања од куће, неки можда не, па ето овим ћемо мало помоћи. Донели смо и књиге лектире за више разреде. Остајемо и даље отворени да помогнемо наставницима, да им олакшамо рад за што боље образовне резултате. Годинама траје сарадња са амбасадом и мислим да постоје предуслови за проширење и јачање те подршке, изјавила је амбасадорка Дивјак Томић.

УНАПРЕЂЕЊЕ НАСТАВЕ НА СРПСКОМ

– Сарадња на нивоу Министарство за образованње и науку Македоније – школе - Амбасада Србије биће настављена и унапређена. Између осталог, у најкраћем могућем року, предвиђена је реализација обуке, семинара наставничког кадра из школа где се настава у Македонији изводи на српском језику, на Педагошком факултету у Врању и Филозофском факултету у Нишу. Интензивна су залагања и настојања Министарства за образовање и науку за измену наставног плана и програма, како би се идуће школске године поново увео, 2007. укинути изборни предмет - Језик и култура Срба, рекао је Милутин Станчић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Filip-KIM

21.12.2017. 14:08

Za svaku pohvalu je zalaganje ambasade Srbije u Makedoniji koja pomaze deci da se nebi asimilirala .Ovakva pomoc potrebna je i nasoj deci koja u Albaniji u okolini Skadra zbog nemarnosti i zaborava ostaju uskracena da nauce jezik dedova posto su im i ocevi asimilirani i imaju ili ime ili prezime na srpskom ali oba ne zbog albanizacije u eri Envera Hodze koja se nije izmenila do danas.Udruzenju Rezafa treba pomoci u slolskim udzbenicima i bibliotekom sa skolskim lektirama.