Пљевљаци чекају пелет

М. ДРОБЊАК

18. 12. 2017. у 09:22

Пљевљаци чекају пелет

Фото М. Дробњак

Испоручена само четвртина огрева по субвенционисаним ценама. До грађана стигло само 280 тона еколошког горива

ПЕЛЕТ који општина Пљевља дели по субвенционисаним ценама никако да стигне до Пљевљака који су исказали заинтересованост за набавку овог, еколошки прихватљивијег, енергента. Након јавно расписаног тендера и избора најбољег понуђача, пљеваљска локална управа је потписала уговор о набавци пелета са компанијом "Ловћен трејд" из Фоче. До сада је ова фирма испоручила око једне четвртине уговорених количина пелета.

- Испоручено је 280 тона пелета, а потребно је да се испоручи још око 600 тона. Пелет се допрема много спорије него што је то било уговорено - казали су у локалној управи у Пљевљима.

Како је грејна сезона већ одавно почела, Пљевљаци у ишчекивању пелета из Фоче принуђени су да купују пелет на стовариштима по цени знатно вишој од оне коју општина субвенционише.

Тона пелета је око 250 евра, уместо 105 евра, колика је цена субвенционисаног пелета преко локалне управе. Многи сматрају да је управо раст цене овог енергента и његов недостатак на тржишту разлог кашњења у испоруци.

Општина Пљевља је раније најављивала нормализацију у испоруци пелета од стране фочанске фирме, а наредних дана остаје да се види хоће ли се то и десити.

У локалној управи раније су казали да су од произвођача добили објашњење да не може да стигне да произведе потребне количине. Представници Општине недавно су боравили у Фочи, где им је власник предузећа наводно обећао да ће покушати да у наредном периоду недељно испоручује два-три камиона. Уколико би потрајала та динамика, расподела пелета трајала би до јануара.

Расподела пелета по субвенционисаним ценама реализује се у оквиру краткорочних мера Владе Црне Горе у решавању еколошких проблема.

- Набавка пелета и брикета локалне управе по субвенционисаним ценама показала се као ћорак - тврде у Покрету за Пљевља, наглашавајући да се за Пљевљаке ових дана пласира, како кажу, нова шарена лажа.

Краткорочним акционим планом за општину Пљевља предвиђено је у случају прекорачења дозвољене количине сумпор-диоксида у ваздуху да ће бити затворен Рудник угља, обустављена настава у школама и вртићима и забрањено кретање приватних аутомобила чији мотори користе дизел гориво.

ГАСНА КОМОРА

- КОНЦЕНТРАЦИЈА сумпор-диоксида је у протеклој години 21 дан била изнад граничне дневне средње ведности, а не сме се прекорачити више од три пута у току године - подсећају из Покрета за Пљевља. Они сматрају да има више разлога што Пљевљаци и даље по пола године живе у, како кажу, гасној комори.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације