ОЦЕЊУЈУЋИ овогодишњу туристичку сезону, председник Одбора за туризам Привредне коморе Црне Горе Драган Иванчевић рекао је да је она по броју посетилаца највероватније била рекордна, али и са бројним старим ранама, од којих је најболнија - илагални смештај. Иако се сви слажу да је број “нерегистрованих кревета”, велики, подаци државних институција се веома разликују.

С обзиром на то да се не зна тачно колико је нерегистрованих лежаја на Црногорском приморју, тешко је израчунати колико су летос појели “дивљи кревети” односно, колико је новца од пореза на издавање нерегистрованих приватних соба и апартмана, као и од боравишне таксе, уместо у општинске и државни буџет, отишло у приватне џепове.

У Министарству туризма признају да сива економија у туризму односи доста новца. Према њиховим проценама, у Црној Гори има између 10.000 и 30.000 нерегистрованих кревета. По подацима Монстата, током прошле године било их је 157.697, а у Црногорском туристичком удружењу кажу да их има више од 250.000!?

Цифре, иако се битно разликују, заиста су велике, а и ово лето је показало да је све време на плажама било знатно више туриста него у књигама. “Илегалци” су пунили собе како домаћина који су дивље саградили своје објекте, па немају дозволу за издавање, тако и Руса, али и грађана из региона који имају своје куће и станове на приморју, а за своје госте кажу да су рођаци и пријатељи.

- Када се имају у виду привремени објекти, продавци по плажама и други који су радили на црно, без фискалних рачуна, онда је извесно да је буџет "краћи" за стотине милиона евра - кажу легални угоститељи.

Туристички инспектори су, истина, током лета “чешљали” простор од Игала до реке Бојане. Но и сами су признали да их је премало и да једноставно нису могли да завире свуда где се ради на црно.

ПРИХОДИ

За првих девет месеци од туризма је приходовано више од 900 милиона евра, што је више него целе прошле године, саопштио је министар туризма и одрживог развоја Павле Радуловић и додао да је овогодишња туристичка сезона најбоља у историји. У колективном смештају за првих десет месеци боравило је 892.550 туриста, 17 одсто више него лани. Повећан је и броја ноћења за више од десет одсто, односно на укупно 3,75 милиона од јануара до октобра.