Загреб добија улицу по генералу Јанку Бобетку?

Танјуг

10. 10. 2017. у 16:52

Загреб добија улицу по генералу Јанку Бобетку?

Загреб Фото Ј. Керблер

Одбор за именовања насеља, улица и тргова загребачке Градске скупштине већином је гласова у процедуру упутио предлог да улица у загребачком насељу Подбрежје добије име по штабном генералу Јанку Бобетку

ЗАГРЕБ - Одбор за именовања насеља, улица и тргова загребачке Градске скупштине већином је гласова у процедуру упутио предлог да улица у загребачком насељу Подбрежје добије име по штабном генералу Јанку Бобетку.

Овај предлог је упућен у процедуру упркс противљењу једног броја чланова Одбора међу којима има и оних који сматрају да имена улица и тргова треба да носе људи који се нису "окаљали".

Рада Борић из Нове левице, која је била против овог предлога, упозорила је да ће се Трибунал у Хагу тек изјаснити о томе да ли је Бобетко учестввао у злочиначком подухвату, када се буде изјашњавао о предмету Прлић и остали.

"Док немамо правоснажну одлуку суда, као Одбор би требал да будемо пажљиви око тога", рекла је она, пренео је пртал Индеx.хр.

Бобетко је у Хагу оптужен за прогон и убиства српских цивила у околини Медачког џепа у јесен 1993. године. По командној одговорности, пошто је тада био главнокомандујући Хрватске војске, оптужен је и за заробљавање војника из некадашње Крајине, али и за пљачкање и уништавање кућа.

Иначе, биографија Бобетка је пуна контрадикција. Оца и браћу су му у Другом светском рату убиле усташе, а остатак породице четници. Одлазећи у партизане, Јанко Бобетко бори се, како је касније говорио, против усташког геноцида над српским народом, а у последњем рату, говорио је да се бори против "геноцида који је од Срба претио хрватском народу".Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Dokaz

11.10.2017. 07:15

@IV. BRIG. ZNG /SPLITSKA/ - da su i rvacki partizani, ustvari bili ustaše....

komandant 1001

11.10.2017. 21:37

@IV. BRIG. ZNG /SPLITSKA/ - DOKAZ......više bi cenio Bobetka da je bio ustaša i bio olinjali general tuđmanove vojske, ali .............onda nebi dobio ulicu ili trg.