СЕВЕР Црне Горе, али и цела држава, запљуснути су новим нарко-таласом. По обичају, огромне количине сканка, дроге која на Западу достиже цену и до 5.000 евра по килограму, долазе из Албаније. Прошле недеље само у две полицијске акције пронађено је и одузето 240 килограма сканка, који у овај део Црне Горе стиже на коњима. И то усред бела дана!

Овај канал посебно је био актуелан минулог лета, када су огромне количине сканка "истоварене" у Гусињу и Плаву, где је на годишње одморе пристигло неколико десетина хиљада људи који живе и раде у САД. Тамо већ стасава трећа генерација Плављана и Гусињана, од којих неки воле и у завичају да се "опусте" по далеко нижим ценама од оних које владају преко океана.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ВЕЛИКА АКЦИЈА ЦРНОГОРСКЕ ПОЛИЦИЈЕ: Приведено 20 људи, одузета возила, муниција, пригушивач...

Да сканк навелико стиже у Црну Гору, потврдила је пре неколико месеци акција полиције у Улцињу, где је на једном глисеру пронађено више од 1.500 килограма сканка! Претпоставља се да је готово цела количина била намењена тржишту Западне Европе, али и за добру "понуду" током летње туристичке сезоне.

- После краћег затишја, дрога поново стиже из Лазарета, села у планинском делу јужне Албаније. После војно-полицијске акције средином 2014. године, полиција је после вишедневних ватрених окршаја у којима су коришћени ракетни бацачи, топови и пушкомитраљези мислила да је уништила највеће узгајалиште канабиса у Европи. Том приликом одузето је неколико тона сканка, запаљена су поља под канабисом, демонтирано је неколико лабораторија за вештачки узгој ове "културе". Међутим, није вредело. Убрзо су никле нове плантаже канабиса у околини Лазарета, јер посао не сме да стане - каже саговорник "Новости" близак истрази.

фото Вијести

Колико је посао "развијен" у Лазарету, упркос инсистирању званичне Италије и америчке службе за борбу против дроге ДЕА, најбоље говори показатељ да се годишње у овде произведе најмање 900 тона сканка.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ТРАГЕДИЈА У ЦРНОЈ ГОРИ: Рус пао са висине од осам метара и погинуо


"ПРИХОДИ "

У ЛАЗАРЕТУ где се килограм поменутог наркотика купује за највише 350 евра, годишње се "приходује" око 4,5 милијарди евра! Колика је то сума, најбоље се види када се с њом упореди годишњи буџет Црне Горе од око два милиона евра!