ЦГ: За паклицу цигарета у просеку 1,9 евра

Б. Радосавовић

уторак, 01. 08. 2017. у 09:06

ЦГ: За паклицу цигарета у просеку 1,9 евра

Фото: МУП

Нове акцизе на дуванске производе у Црној Гори ступају на снагу већ данас, а до 2020. најављено још поскупљења. Са различитих адреса стижу упозорења да ће процветати сиво тржиште

Подгорица - Влада је предложила, а Скупштина на последњој седници пролећног заседања, само неколико дана пред одлазак на одмор, усвојила сет мера које ће до 2020. обезбедити уштеду у државној каси више од 117 милиона евра. Једно од решења које доноси пакет штедње, поред повећања ПДВ, укидања или смањења накнада мајкама са троје и више деце, јесте и увећање акциза на алкохол, газирана пића, угаљ, али и цигарете. Прва је на снази већ од данас - повећање акциза на дуванске производе.

- То значи да ће на хиљаду комада бити обрачунавана акциза од 30 евра. Већ од 1. јануара наредне године биће 40, док је предвиђени износ за 1. јануар 2019. чак 50 евра за хиљаду комада! Дакле, просечно паклица цигарета у овој години коштаће 1,9 евра, у наредној 2,30, а у 2019. чак 2,60 евра - појашњено је више пута из Министарства финансија.

У том ресору израчунато је да ће кроз повећање акциза на дуванске производе приходи у буџету од ове до 2020. године достићи више од 40 милиона евра.

Међутим, све време док је трајала полемика око најављеног "стезања каиша" чули су се коментари са различитих адреса да ће процветати сиво тржиште, да ће се цигарете поново куповати на улицама, а не у трафикама и трговинама, где се на свакој паклици налази акцизна маркица. Ваља подсетити да се резани дуван, али и цигарете и пре најављених поскупљења, могу наћи на улици, нарочито око Тржног центра "Гинташ" у Подгорици. Тамо се све популарнији резани дуван може купити и за шест или седам евра (пола килограма), те различите врсте цигарета за евро или нешто више по кутији. Подаци, који су, такође неколико пута саопштени, нарочито из опозиционих партија кажу да се у Црној Гори годишње потрошња дувана креће између 1.500 и 1.600 тона или преко два и по килограма по становнику. Наведено је да се на црном тржишту прода између 600 или 700 тона, што значи, прорачунато је да држава годишње губи између 60 или 70 милиона евра по основу ненаплаћених акциза и ПДВ.


НОВИ РАСТ ЦЕНА

СЛЕДЕЋЕ поскупљење цигарета пушачи могу очекивати од 1. јануара наредне године, када ће се применити нова, већа акциза на дуванске производе. А од тог датума потрошаче чека и повећање ПДВ, акциза на алкохол, газирана пића са додатком шећера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Душан Павловић

01.08.2017. 12:11

Та цена би се требала примени и у Србији.