ОД 1. АВГУСТА РЕСТРИКТИВНЕ МЕРЕ ВЛАДЕ ЦГ: Поскупљују дуван, уље и алкохол

В. К.

субота, 29. 07. 2017. у 13:03

ОД 1. АВГУСТА РЕСТРИКТИВНЕ МЕРЕ ВЛАДЕ ЦГ: Поскупљују дуван, уље и алкохол

Фото: В. К.

Од 1. августа црногорска влада почиње са увођењем рестриктивних мера. Циљ повећања пореза је смањење јавног дуга који износи 2,4 милијарде

Подгорица - Црногорци ће већ од првог августовског дана почети да стежу каиш јер одлуком Владе, цене цигарета биће веће за 0,30 евра. Следи поскупљење алкохола, угља и газиране воде, а касније и животних намирница, превоза... Од 1. јануара наредне године предвиђено је повећање стопе ПДВ са 19 на 21 одсто, како би се створили већи буџетски приливи.

Циљ мера фискалне стратегије јесте да јавни дуг од 2,4 милијарде за две године уђе у благи пад и значајно се смањи 2020. Експерти из извршне власти очекују да ће најављене мере довести до смањења дефицита.

Међутим, економска аналитичарка Ана Нивес Радовић сматра да "фискална стратегија која је усвојена у парламенту је све само не стратегија".

- Да би се нешто звало стратегијом, мора јој се тако и приступити, стратешки, а пре тога анализирати могуће ефекте такве мере - каже Радовић. - Овде је све донето на брзину, скоро па без расправе у Скупштини, без консултовања стручне јавности. Тако да због одсуства планског приступа ово не можемо назвати стратегијом.

У Мрежи за афирмацију невладиног сектора (МАНС-у) истичу да је усвајање фискалне стратегије и планирано повећање ПДВ показало да се парламент по ко зна који пут придружио Влади у намери да комплетан терет погубних економских одлука пребаци на грађане Црне Горе.

- МАНС је и раније упозоравао да ће владина економска политика у наредном периоду бити усмерена на изналажење нових начина за додатно опорезивање грађана и да су незаконито уведене таксе на струју и гориво биле само почетак. Нема сумње да ће се повећање ПДВ, а нарочито енергената, одразити на цене и укупан животни стандард грађана чији кућни буџети су већ значајно осиромашени, поручују из ове НВО. - Такозвана нова фискална политика Душка Марковића је само наставак праксе коју је успоставио његов претходник, а која подразумева узимање од сиромашних и потпуно уништавање средње класе. Са друге стране, готово ништа се не ради да се опорезује луксуз и профит, а Црна Гора се и даље препознаје као дестинација где се "олакшице" за такозване стратешке инвеститоре граниче са здравом економском логиком. Слично је и са наплатом нагомиланог пореског дуга, нарочито код кључних компанија блиских властима којима је дозвољено да годинама некажњено избегавају пореске обавезе, истовремено задржавајући повлашћени статус у пословима са државом.


НЕОЛИБЕРАЛНИ ФАШИЗАМ

УПОЗОРАВАО сам, био један од ретких који је свакодневно указивао на погубност политике неолибералног фашизма, која ће сигурно довести до банкрота јавних фунансија и дужничког ропства, каже Небојша Медојевић, један од лидера ДФ-а. - Црну Гору чека још оштрији пакет мера штедње који ће подразумевати смањење зарада и пензија, смањење социјалне помоћи и, можда, принудно смањење износа депозита штедње у банкама, као на Кипру.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације