СПОМЕН-ПЛОЧА Пуниши Рачићу испред његове родне куће у селу Слатина код Андријевице уклоњена је данас по налогу Управе за инспекцијске послове Црне Горе. Мештани су спречили механизацију да сруши споменик, па су они то учинили и скрајнули га, како рекоше "за нека боља времена".

- Вратиће се Пуниша, кад тад - чуло се из уста Рачића. - Погледајте овај тужни обелиск без свог лика који говори о невремену у којем живимо.

Вељко Рачић, Пунишин потомак, не крије огорчење.

- Подигла се дукљанска, црвенохрватска кука и мотика поводом споменика који смо открили нашем претку, у месту нашег порекла. Пуниша је урадио шта је урадио и то сви знају, али ваља знати и ону другу његову страну личности да је он био дугогодишњи први сарадник и десна рука Николе Пашића, да је био близак и човек од поверења краља Александра, да је био самопрегорни национални радник, патриота и родољуб, да је уистину проливао своју крв за отаџбину, био рањаван неколико пута и увек спреман да погине за отаџбину - каже Рачић. - Ово није први пут да страдамо од црногорске државе. Наш предак Радисав, 1909. године у чувеној Васојевићкој или Бомбашкој афери са Ђиновићем и Јојићем био је прва жртва суда краља Николе Петровића.