Активни пожари у Црног Гори на приморју и у централној регији су сви под контролом, а вечерас је на тиватски аеродром слетео украјински противпожарни авион АН 32П капацитета 8.000 литара воде.


Канадер из Украјине, слетео је са девет цланова посаде и пратећег особља око 20.30 на тиватски аеродром, а како је раније данас поручио представник НАТО-а Пјер Казалет, он у Црну Гору долази кроз НАТО-ов механизам за цивилну помоћ, преноси РТЦГ.


Реч је о авиону типа Антонов АН32П, чији капацитет је 8.000 литара воде, који ће са два "дромадера" Директората за ванредне сутуације МУП-а гасити пожаре на полуострву Луштица.


Он, како се наводи, водену бомбу од осам тона на пожариште баца са висине од само 40-50 метара, при брзини од 240-260 км/х.


Такође, ујутру се очекује долазак швајцарског вишенаменског хеликоптера Супер пума.


"На основу захтева за међународну помоћ који је Црна Гора упутила Механизму цивилне заштите ЕУ и НАТО-у, око 21х се на Тиватски аеродром очекује слетање украјинског противпожарног авиона АН 32П, цији капацитет је 8000 литара воде, а сутра ујутру се очекује долазак швајцарског вишенаменског хеликоптера Супер пума, чији капацитет је 2000 литара воде", саопштио је Директорат за ванредне сутуације МУП-а.


Помоћ црногорским ватрогасцима пружиће и противпожарни авион Ер Трактор (Аир Трацтор) из Израела, капацитета 3000 литара воде, који би био оперативан наредних дана.


Како се наводи, председник Бугарске Румен Радев обавестио је црногорског колегу Филипа Вујановића о спремности те земље, као НАТО савезнице и пријатеља, да одмах упути специјализовани хеликоптер за гашење пожара који би у току сутрашњег дана интервенисао на најкритичнијим местима пожара у Црној Гори.


ХЕРЦЕГ НОВИ НЕ ПАМТИ ОВАКАВ ПОЖАР


Три дана је са целом јединицом био на Луштици, гасио пожар, а данас је на дежурству Александар Шкобаљ из херцегновске службе заштите и спасавања.

- Морамо чувати и град, коментарише уморан, али срдачан и наводи да су у протекла 24 сата у Херцег Новом гасили два пожара – у Сасовићима и у Бијелој изнад Дечјег дома. На срећу оба су угашена, али су оба вероватно проурокована људским немаром и непажњом, упозорава Шкобаљ.

Шкобаљ прича да су осим ватре, ветра и дима на Луштици најтеже биле – нетачне вести.

- До рта Весло, где је било најкритичније у понедељак ујутру, буквално смо се пробијали кроз ватру. Око нас је буктао пламен, са свих страна су пуцала и падала стабла а нама су јављали да горе куће, да има погинулих, повређених. У таквој ситуацији тешко је о било чему другом мислити осим о томе како доћи до људи и помоћи им, прича Шкобаљ.

Када смо стигли – видели смо групу уплашених људи, деце, старих а ту онда опет нема места питању ко је ко, одакле је, већ само коме и како помоћи. Колико је било тешко мојим колегама ватрогасцима и мени, је једна страна медаље, али на крају остаје она друга, да су сви евакуисани без и једне повреде, да су и моје колеге на срећу тако прошле, и то је оно што је најважније уверен је Шкобаљ.

И он истиче захвалност свима који су на било који начин помогли у гашењу пожара и одбрани кућа. А колико је помоћ биола драгоцена илуструје податак да ни најстарији Новљани кажу да не памте овакву ватрену стихију.

ВАТРА НА ЛУШТИЦИ НЕ СТАЈЕ

У Забрђу, на Луштици, и у викенд насељу у Крашићима ветар је данас опет распирио пожар, а више од 3.000 становника и викендаша бране куће и имања, јавља РТЦГ.

Председник добровољачког ватрогасног друштва "Кртоли" Стефан Костић нагласио је да на Забрђу ватрогасци бране куће, те да је ту најкритичније.


фото Танјуг, Едиб Тахировић

Он је рекао да су припремили грађане Забрђа за евентуалну евакуацију, пре свега због густог дима.

"Јутрос је било критично село Ђурашевићи, то смо одбранили у задњем трену, како не би пресекао пламен пут. Успело смо то да санирамо", казао је он.

Костић је поручио да верује да је за пожаре доста одговоран људски фактор, али да је, на пример, пожар на Обоснику изазвала пала жица с далековода.

Авиони ваздухопловних јединица гасе већ пожаре на Луштици, ситуација је, како је јавља репортер РТЦГ, прилично хаотична, јер је на неколико локација истовремено избила ватра.


СТИГЛИ ДОБРОВОЉЦИ

Нова група од 11 добровољаца из Херцег Новог, градске луке бродом ја стигла до Пристана, на Луштици а потом су распоређени у село Забрђе, где је ситуација најкритичнија.

Један од добровољаца је и новинар Небојша Мандић, који објашњава да пошто је преко свог портала пренео апел општине грађанима да помогну и сам одлучио да се придружи акцији. Ситуација је у Забрђу тешка, гасе пожар око села и на Обоснику. Ватра се око 15 сати приближила кућама.


фото Танјуг, Едиб Тахировић

ВАТРОГАСЦИ БРАНЕ ОД ПОЖАРА КУЋЕ У КРАШИЋИМА

Након релатино мирне ноћи, тиватски ватрогасци опет имају пуне руке посла с пожаром на Грабовцу где су све расположиве снаге на терену, као и добровољци који чине све да спасу куће у селу Ђурашевићи, где се ватра разбуктала, букнула је ватра и у Крашићима, у викенд насељу на Луштици где преко 3.000 становника и викендаша бране куће и имања, јавља РТЦГ.


фото Танјуг, Едиб Тахировић


ПОМОЋ НАТО У БОРБИ СА ПОЖАРИМА

НАТО и савезници помоћи ће Црној Гори у борби са ватреним стихијама, слањем авиона за гашење пожара, такозваног канадера, саопштено је подгоричким Дневним новинама из Алијансе.

Из овог савеза кажу да су црногорске власти у понедељак упутиле захтев за помоћ НАТО, тражећи од Алијансе и савезника један авион, канадер, у знак подршке настојањима Црне Горе да се изборе са пожарима који букте у тој земљи.

"То су учинили кроз Евроатлантски центар за одговор на ванредне ситуације (EARDRCC). Захтев је одмах достављен националним центрима НАТО савезника и свим партнерским земљама које поседује овакав тип авиона. Чим се утврди која земља може да помогне, црногорске власти ће са том државом одмах довршити потребне процедуре за примање тражене помоћи", рекао је у изјави за Дневне новине НАТО званичник.


фото Танјуг, Едиб Тахировић