ОД средине јуна, у охридском подручју забележено је више од 800 земљотреса! Последњи, јачине 3,7 степени по Рихтеру, догодио се у понедељак у 3.54, а његов епицентар био је шест километара источно од Охрида. Претходног дана, у недељу, овај део Македоније подрхтавао је три пута. Најјачи потрес, пак, био је 20. јуна - 3,8 степени Рихтерове скале.

Већина ових земљотреса, како кажу сеизмолози, била је слабијег интензитета и није изазвала материјалне штете. Скопски медији, међутим, преносе да је у Охриду и околини приметно узнемирење грађана због свакодневних померања тла.

- Реч је о такозваним ројевима земљотреса, када се они за кратко време групишу на мањем подручју - објашњава Бранко Драгичевић, заменик директора Републичког сеизмолошког завода Србије. - Овакве активности могу да потрају од неколико дана до неколико недеља, па и месеци. У Охриду и околини било их је и прошле године, као и 2014, али и поред тога, у том крају Македоније никада нису забележени снажни потреси. "Ројеви", иначе, нису неуобичајени и, штавише, у геолошкој историји су врло честа појава. А више су повезани са вулканским активностима него за каснију појаву снажних земљотреса.

Управо ова повезаност "ројева земљотреса" са вулканским активностима, према речима нашег саговорника, и уноси панику међу житеље охридског краја.

- Недалеко од Охрида, у селу Коселу, налази се вулкан угашен пре 15 милиона година - подсећа Драгичевић. - Иако та купа има полупречник од пола метра и дубока је свега 30 центиметара, па само изгледом указује на то да је ту некада био вулкан, свако груписање земљотреса у том подручју међу становништвом изазива панику. Геолози овакве неактивне вулканске купе називају дувала или сулфатаре, јер повремено избацују водоник-сулфид, препознатљив по непријатном мирису. Но, иако наше колеге из Македоније непрекидно објашњавају да је овај "вулкан" безопасан, "ројеви земљотреса" уносе немир међу житеље Охрида и околине, јер се боје и праве поређење са груписањем потреса и потоњим активирањем вулкана у другим деловима света. А многобројни су и они који памте разорни земљотрес у Скопљу 1963. године.

Од 18. јуна до 3. јула, како каже наш саговорник, Национална сеизмичка мрежа Србије регистровала је 70 земљотреса са епицентрима на пет до 10 километара североисточно од Охрида.

- Реч је о плитким земљотресима, чији је епицентар на три до пет километара дубине, и сви су били већи од један и по степен Рихтерове скале - каже Драгичевић. - Човек их, ипак, не може осетити, будући да људска чула "региструју" само потресе чија је магнитуда већа од 2,3 степена по Рихтеру. Но, и оваквих подрхтавања тла било је 30 од 18. јуна до јуче.

Бранко Драгичевић

У СРБИЈИ 1.500 ПОТРЕСА ГОДИШЊЕ

ПОДРХТАВАЊА тла у околини Охрида немају никакве везе са Србијом - тврди Бранко Драгичевић. - Она су само потврда да је Земља сеизмички динамична планета на којој се годишње догоди и по неколико хиљада потреса. Само на простору Србије ми годишње лоцирамо више од 1.500 земљотреса. Већину њих житељи наше земље и не осете. Последњи, који је однео два живота и начинио већу материјалну штету, био је магнитуде 5,4 степена по Рихтеру, а догодио се у околини Краљева 3. новембра 2010.