Сиромашни без оброка

С. ДРАГОВИЋ

уторак, 13. 06. 2017. у 11:33

Сиромашни без оброка

Грађани Андријевице имају најмања примања / Марина Медојевић / Фото: М. Секуловић

Фондација "Банка хране" упозорила Maрковићев кабинет. Мере штедње воде ка тешком животу многих породица

ПОДГОРИЦА - Нове мере штедње које је најавио кабинет премијера још више ће угразити сиромашне, упозорила је Фондација "Банка хране" у Црној Гори. Председница Марина Медојевић каже да само политичари који немају никакав увид у драму преживљавања половине становништва могу изјавити да нове мере Владе неће битно утицати на живот грађана.

- Министри изгледа не знају да у једној просечној црногорској породици живи 3,8 чланова и да је у њој запослен 1,2 члан. Можда министар финансија не зна да вероватно више од 52 одсто запослених прима зараду око 250 евра и да се у данашњој Црној Гори половина становништва налази испод или близу линије апсолутног сиромаштва. Свако поскупљење које повећава трошкове ових породица, било оно и на нивоу од око 10 евра месечно, може више хиљада грађана Црне Горе да гурне испод линије апсолутног сиромаштва, из којег се тешко излази - упозорава Медојевић.

Она подсећа да Фондација на чијем је челу свакодневно посматра мајке које немају новца да прехране децу и да плате приспеле рачуне, а посебно оне за утрошену струју.

- Сада је 200.000 породица дужно просечно 600 евра за струју! Повећање тих рачуна због плаћања субвенција сину и кумовима породице Ђукановић, или због повећања ПДВ, значи наставак агоније тих 200.000 фамилија у Црној Гори. Повећање цена воде, превоза и одвожења смећа драматично погоршавају стандард половине становништва које живи од око 250 евра примања - наводи Медојевићева.


УДАР

Фондација "Банка хране" протестује против мера штедње које ће, како тврде, погодити најсиромашније слојеве становништва а неће додирнути богату класу капиталиста.

- Оваква политика, да се терет спасавања буџета пребаци на терет сиротиње, довешће до продубљивања социјалних разлика и повећања стопе екстремног сиромаштва.