Ћирилица протерана из црногорских школа

В. Н.

30. 05. 2017. у 17:19

Оштро упозорење и протест из Васојевића поводом последњег потеза Владе. Родитељи написмено морају да траже сведочанство које није написано латиницом

Ћирилица протерана из црногорских школа

фото Н.Фифић

ВЛАДА дискриминише српски језик и ћирилично писмо, односно угрожава права српског народа у Црној Гори. Пре свега, Србима је забрањено да говоре својим језиком и да пишу ћирилицом. У Црној Гори сви имају своја права једино их Срби немају.

Ово се, између осталог, каже у изјави за јавност коју су у име Савеза Удружења области Васојевића "Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине" потписали Бранислав Оташевић, председник СНО, и повереник Српског удружења "Ћирилица" за Плав, и Горан Киковић, потпредседник Савеза Удружења области Васојевића "Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине", главни и одговорни уредник часописа "Глас Холмије" и повереник Српског удружења "Ћирилица" из Берана.

Према њиховим речима, модел по коме се спроводи дискриминација над српском децом је најгори баш ове школске године, јер су родитељи морали да написмено предају захтев управама школа у којем се изјашњавају да желе да сведочанства и књижице њиховој деци треба да буду издате на ћириличном писму.

- Занимљиво је истаћи да то нису морали да раде када је у питању латинично писмо, јер се нису морали изјашњавати поводом тога. Будући да законске одредбе за ово не постоје, директори су добили интерна упутства како да ово заврше. Веома мали број родитеља је тражио ћирилична сведочанства. Већина родитеља немају времена да лично предају захтев, други део родитеља нје ни знао, јер их неке разредне старешине нису обавестиле, тако да се ћирилица намерно истерује из образовних установа, док је на делу кршење 13. члана Устава Црне Горе, у којем пише да су ћирилично и латинично писмо равноправни.

- Малим бројем захтева директори школа се на овај начин додворавају надлежнима у Министарству просвете и настављају свесно кршење Устава Црне Горе из кога је већ одавно избрисан српски језик као службени намећући као службени језик мањине - црногорски.

Наметање језика мањине већини грађана у Црној Гори представља преседан и насиље мањине над већином. Насиље режима и језичка дискриминација највише погађају нашу децу и ученике српске језичке заједнице, јер им се намећу уџбеници који нису адекватни за ученике српске језичке заједнице, писани су латиницом, а осим специфичности црногорских слова, има и недостатке у квалитету нових текстова од екстремних писаца који су насилно наметнути, утичу на квалитет образовања и тиме дискриминацију деце.

Насиље владајућег режима над грађанима релевантне већине доводи до тихе асимилације српске језичке заједнице, кажу Киковић и Оташевић, који наглашавају да је "свих ових година Србима ускраћено универзално право на рад односно да раде у јавној управи".

НАЈВИШЕ СРБА НА БИРОУ РАДА

- СРБИ су најбројнија популација на Бироу рада - наводе Киковић и Оташевић. - Они су једина нација у Црној Гори која не може да има двојно држављанство, док Албанци, Хрвати и Бошњаци могу. Студенти на Филолошком факултету, који студирају на катедри за српски језик, дискриминисани су у односу на оне који студирају такозвани црногорски језик, јер не могу да добију посао и да предају на језику који су студирали.


ПРАВЕ МАЊИНСКИ НАРОД

- ПРЕДУЗЕТНИЦИМА, који се изјашњавају као Срби, држава не одобрава субвенције. Свештенство Српске православне цркве се протерује из Црне Горе, а српски политички лидери се хапсе и проглашавају за државне непријатеље као да Црна Гора није и њихова држава. Очигледно да је циљ оваквог положаја Срба и српског језика и ћириличног писма асимилација српског народа и покушај да се уврсти као мањински народ и да се сведе на пет одсто - истичу Киковић и Оташевић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

b.b. king

30.05.2017. 17:47

Pa gospodo Srbi sto ne organizujete masovne proteste i ne borite se za svoja prava. pogladajte sta siptari i drugi rade. Ne vredi kukati nego nesto konkretno uraditi pa ce biti bolje.

bager

30.05.2017. 17:58

Vracajte im istom merom u Srbiji ,,i jos malo jace ,,oduzmite im drzavlanstva ako uopste imaju drzavlanstvo Srbije ,,zabrana za crnogorce dvonog drzavljanstva,,prednost srbima pri zaposljavanju ,dodeli stanova ,upisa u skolama,fakultetima ,,i sve sankcionisati dobrim znanjem srpskog jezika ,,,,,

Aleksandar Popovic

30.05.2017. 18:23

Докле ће Србија да ћути на терор који се спроводи над припадницима српског народа. Не смеју се затварати очи пред антисрпском и антиевропском политиком и праксом.

Коста

30.05.2017. 18:31

Србија ништа не чини да помогне својим сународницима у Црној Гори.Зато режим Милов ради шта хоће са делом свог народа који је остао привржен својим коренима,вери и традицији.Србија мора да претисне режим да србима да иста права као и осталима.Срби су највећи народ у Црној Гори.Више их има и од новокомпанових црногораца.

Коста

30.05.2017. 18:36

И у србији је ћирилица протерана.Још није из школа али на јавним местима,трговинама,алтиклима,у штанпаним и електронским јавним гласилима,ма скоро и да је нема.Срби ако се не освестимо нестаћемо као народ и то највише сопственом кривицом.

Petar

30.05.2017. 19:25

Cirilicu je sama Srbija proterala jos odavno. Nije - kul. Evo pisem latinicom jer sam u inostanstvu. Tastatura je samo na latinici. Mada rukom pisem cirilicom. To je greska same Srbije. Kada bi se javno zabranila latinica, onda bi imali osnova da se bunimo. Ovako, cuti i gledaj...."Hvala" Vuku sto nas je udaljio od brace Rusa. Ni pisma, ni kuluture, ni smelosti. Samo kukamo i zalimo se kao nam drugi otimaju, prete....

Nije brate

31.05.2017. 07:16

@Petar - nego si funkcionalno nepismen... svaka tastatura se može podesiti na ćirilicu.

Danilo Petrovic

30.05.2017. 20:24

А исти ови Васојевићи гласају за Мила Ђукановића и на тај начин протјерују Србе и српски језик из Црне Горе. У Андријевици, одакле су Васојевићи Мило има апсолутну већину. Толико о томе.

Mašan Đetić

30.05.2017. 20:55

Neka ovo pročitaju srpski fudbaleri, koji, na nagovor selektora Ljubiše Tumbakovića, igraju za ovu antisrpsku državu. Trenutno igraju ovi srpski fudbaleri: Ivanić, Nikolić, Rodić, Marušić i Simić. Interesantno, ali tada Crnogorcima ne smetaju Srbi kada trebaju da igraju za njih?!

Dusan BG

30.05.2017. 22:02

Није да се правим паметан, али ћирилица је протерана и из Србије. Када сте задњи пут видели неку продавницу са ћириличним натписом? А тек неки производ у продавници? Неке новине, сем Политике и Новости? Неку телевизију, сем РТС-а и Студија Б? Колико се годишње одштампа књига на латиници, а колико на ћирилици? И овде је угрожена ћирилица. Ми сами не бринемо о њој.

Oladi malo

31.05.2017. 07:15

@Dusan BG - Sve državne institucije pišu ćirilicom. A u Milogori je državna politika ukidanje ćirilice. I, gde si ti tu video sličnost?

Ljuba

01.06.2017. 03:34

Eee braćo moja, pa Srbi u Srbiji imaju najmanje prava...Svi su povlašćeniji od nas, čak i migranti...A kako onda da imamo prava u Milovoj Crnoj gori......