Члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је данас, за регионалну телевизију Н1, да би пред Међународним судом правде поново покренуо поступак ревизије по тужби БиХ против Србије.

Изетбеговић је казао да би поново ушао у исти поступак, за који Н1 наводи да је подигао велику прашину на локалној али и регионалној политичкој сцени.

"Апсолутно. Ово су мале штете које ће бити саниране, било је мало љутње у међуљудским односима. Ти људи би то исто урадили да су на мом месту. Кад је у питању Јасеновац, Срби никад не би одустали. Кад је у питању Блајбург, Хрвати никад не би одустали, докле год могу тражити правду", каже Изетбеговић.

Он тврди да то није било уперено против модерне Србије.

"Односи се на једно време када је Милошевићев режим Србију увукао у ужасне злочине. Пресуда против тадашње Југославије уопште не оцртава до краја шта је урађено у БиХ", каже Изетбеговић.

Упитан да ли је ревизија завршен процес, он је додао да је "могуће да неки будући сазив Председништва покрене процес".

"Шанса за правду и истину увек постоји. Можемо се ми обраћати УН-у, али ево овај пут је прошло како је прошло и видећемо након завршетка процеса Младићу хоће ли њихов став бити исти", рекао је Изетбеговић.

У истом интервјуу за Н1, Изетбеговић је додао да би сваки покушај одвајања Републике Српске од БиХ неминовно водио до сукоба који би имали несагледиве последице по цео регион, и оценио да је то "црвена линија" коју председник РС Милорад Додик никако не би требало да покуша да пређе.

"Покуша ли то неко, сукоби су неизбежни", казао је Изетебеговић коментаришући прошлонедељну најаву председника РС Милорада Додика да ће се РС отцепити, свеједно било то 2018. или 2028. године.

"Полако ће кренути инциденти и то је неумитно, а након тога и тешки сукоби који ће увући Балкан у крваво коло", описао је Изетбеговић потенцијални развој догађаја у таквим околностима, преноси Хина.

На питање о односу Хрватске према БиХ, он је поново констатовао да хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић преувеличава опасност од радикалног исламизма и тероризма када говори о хиљадама повратника са сиријског и ирачког ратишта.

Изетбеговић каже да има утисак да из Хрватске долазе притисци чији је циљ афирмисати концепт Херцег-Босне, што он тумачи као покушај довршења ратних циљева политичким средствима.

"Од нас се тражи да се ставимо на страну тврдњи да Херцег-Босна није био удружени злочиначки подухват", прецизирао је Изетбеговић.

Он је скептичан да ће међународна заједница ускоро покренути значајнију иницијативу за измене Дејтонског споразума, иако он генерише кризе.

"Кроз те кризе ми ћемо сазрети и за једно пет до 10 година направити нормалну државу", сматра Изетбеговић.