Поред хотела Јама у Постојни у близини Постојнске јаме, у Словенији, пронађене су четири тајне собе за надзор препуне прислушне опреме прекривене прашином, за које се верује да су из комунистичког периода бивше Југославије.


Тајне собе су откривене иза бетонских врата током реновирања, у задњем делу хотела, који директно води ка Постојнској јами, пренео је Ројтерс.

Собе за надзор су највероватније изграђене у периоду када је грађен хотел 1969. године, сматра Марјан Батагељ, шеф менаџмента хотела и јаме.

"Одсуство влажности у собама било је идеално за чување осетљиве опреме", рекао је Батагељ и додао да се на основу слојева прашине, може претпоставити да у собе нико није улазио годинама.

Словеначки истраживач Игор Омерза, који је објавио књигу о словеначкој историји, каже да су ови центри били део ширег прислушног система, којим је управљала југословенска тајна полиција УДБА.

"Они су ово користили за прислушкивање људи, за које су веровали да су њихови политички противници", рекао је Омерза.

Према његовим речима, бивши југословенски комунистички лидер Јосип Броз Тито волео је да одседа у овом хотелу, као и страни и локални званичници.

Каблови, који воде од тајних соба за надзор до хотела, наводе на закључак да су и поједине собе у хотелу биле надгледане, рекао је Омерза.

Он сматра, да сам Тито није прислушкиван, јер се припадници УДБА не би усудили да то учине, али да је све могуће.

"Мислим да су примарно прислушкивали госте који су се састајали са њим (Титом)", навео је Омерза. Шеф менаџмента хотела Јама каже да ће собе можда бити отворене за туристе.




http://4d.rtvslo.si/arhiv/odmevi/174463664