СВЕ ЉУБАВИ ХРВАТСКИХ ВЛАДАРА: Павелић био папучар, Тито љубавник

Танјуг

недеља, 02. 04. 2017. у 16:35

СВЕ ЉУБАВИ ХРВАТСКИХ ВЛАДАРА: Павелић био папучар, Тито љубавник

Фото Танјуг, Архива

Хрватску историју у 20. веку више или мање обележила су петорица владара: цар Фрањо Јосип, краљ Александар Први Карађорђевић, поглавник Анте Павелић, маршал Јосип Броз Тито и председник Фрањо Туђман

Хрватску историју у 20. веку више или мање обележила су петорица владара: цар Фрањо Јосип, краљ Александар Први Карађорђевић, поглавник Анте Павелић, маршал Јосип Броз Тито и председник Фрањо Туђман и сви они, осим што су били политичари, државници и војсковође или диктатори, крвници и злочинци, имали су и своје животне сапутнице које су оставиле печат у њиховој власти.

Према писању хрватског Експреса (Express), посљедњи аустријски цар и мађарски краљ, његово апостолско величанство Фрањо Јосип Први., с двадест и четири године оженио се шеснаестогодишњом баварском принцезом Сиси.

Млада царица је, како се наводи, импознатном брзином изродила троје деце.

Али, пише Eкспрес, она није марила за традиционалног монарха и након шест година брака одлази од њега да би провела живот на бројним путовањима.

Тек након двадесет година осамљености цар је пронашао љубавницу, и то у лику најпознатије бечке глумице Катарине Шрат, што му, како се тврди, аустријска јавност није замерила.

Он је на језеру Бад Ихле глумици направио вилу, коју јеј назвао по њеном презимену, у којој се пар у великој дискрецији дружио све до смрти.

Напомиње се да је српски историчар Петар Станковић у својој књизи 'Краљ без земље и принцеза без мираза' написао да је краљ Александар Први Карађорђевић био много "развратнији" од свог претходника који је владао хрватским земљама.

Као млади кадет у Петрограду имао је бројне авантуре, а више је пута учествовао и у двобојима у којима нико није био чак ни повређен.

Накратко се смирио кад се оженио румунском принцезом Маријом с којом је имао троје деце.

Експрес, међутим, наводи да није престајао са "сусретима за једну ноћ".

Докторка Дениса Легац навела је недавно да је на двору Карађорђевића постојала цела “институција” која се бринула о смештају његове ванбрачне деце по околним селима.

А након неког времена, краљ је, како се наводи, одмах нашао сталну љубавницу којој је купио кућу на Лисичјем потоку, у непосредној близини двора.

Наводи се и да је много озбиљнија веза краља била ја представницом Црвеног крста, докторком Шарлотом Дупре.

Краљ је,кажу, често путовао у монденско одмаралиште Бијариц на 'лечење' како би време проводио са својом докторком.

Из те везе родила се краљу и ванбрачна кћи Јелена Карађорђевић, што је као највећа тајна краљевске породице скривана пуних 17 година.

Краљица Марија, за коју се причало да је у годинама пре брака била 'слободне нарави', није остала дужна своме краљу, тврди Експрес и додаје да је она имала више сталних љубавника, и то официра из гарде свога супруга.

За разлику од цара и краља, поглавник НДХ Анте Павелић није имао љубавнице за које би се знало, али је зато својој супрузи Марији рођеној Ловренчевић дозволио да му кроји политику и меша се у све поре државне политике.

Своју будућу супругу упознао је 1910. године у адвокатској канцеларију тадашњег вође Хрватске странке права.

Он се запослио као писар, а она је радила секретарске послове.

Будућем аутору расних закона НДХ, диктатору који је у логорима поубијао десетине хиљда невиних људи, није сметало што јој је мајка Јеврејка, те је пар био у вези пуних осам година, све до венчања 1918.

Попут правог задртог католика он се суздржавао од ванбрачног секса. Након склапања брака у кратком року родило им се троје деце.

Павелића је његова Мара поступно претворила у свог роба, наводи Express.

Он сам готово ни о чему није одлучивао, а томе се чудио и немачки опуномоћени генерал у НДХ Глаизе вон Хорстенау.

Он је у својој књизи 'Између Павелића и Хитлера' написао да никада у животу није видео таквог папучара, те да му није јасно како би такав карактерно и морално слаб лик уопште могао водити било какву државу.

Љубоморна Мара бирала је Павелићеве најближе сараднике, али и уништавала све које је мрзeла. Павелићеви сарадници нису је без разлога прозвали 'крвавом Маром'.

Тачан број Титових жена и љубавница је непознаница, пише даље Eкспрес.

Зна се, пак, да се Тито у руском заробљеништву 1919. године најприје оженио Пелагијом Бјелоусовом, али након рата она је, како се наводи, побегла од њега.

Тито је потом оженио Немицу Ану Кенинг, коју је издао и послао у стаљинистички логор, док је партијску курирку Херту Хас оставио у рукама Гестапоа, па се "спанђао" са студенткињом француског Даворјанком Пауновић...

По причању Титовог најближег сарадника Станета Доланца, доживотни југословенски председник је, упркос Јованкиној љубомори, имао и љубавне афере с оперским певачицама, а познато је да су се седамдесетих година прошлог века о "његовој потенцији бринуле две масерке".

И Туђман је, попут Тита, волео да буде окружен лепим женама, али је, како се наводи, био одан својој Анкици.

Из опширне Худелистове биографије Фрање Туђмана може са сазнати да је он на прагу адолесценције можда "попустио чарима своје маћехе Олге, којом се отац оженио након смрти мајке Јустине".

Наводно их је отац затекао заједно, а Фрањо је годинама тај догађај окајавао..,наводи Eкспрес.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

mićko

02.04.2017. 23:12

Mi kao i obično nemamo pametnijeg posla pa se bavimo istorijom tko je koga i gde j..O nažalost