СТРАХ се уселио међу пет хиљада црногорских породица које би ускоро, на три месеца, могле остати без социјалних давања! На то су их упозорили из политичког покрета Алтернатива, додајући да су решења већ припремљена и да се само чека моменат за уручивање. Истичу да ће укидање социјале погодити око 17.000 грађана, што је величина градова Цетиња или Даниловграда.

Веско Пејак, координатор Алтернативе, тврди да су из "поузданих извора" из Министарства рада и социјалног старања добили информацују да ће социјалне накнаде бити укинуте свим корисницима на три месеца.

- Накнада за четворочлану породицу износи 109 евра и сада се због проблема које Влада има са буџетом покрећу и оне најгоре мере штедње да би се Црна Гора сачувала од колапса јавних финансија. Ми смо још пре избора упозорили да ће држава прибегнути овим мерама, јер су управо њихови аналитичари упозоравали да је буџет неодржив. Упозоравали смо и да ће накнаде за мајке такође бити смањене у овој и укинуте у наредној години, након председничких избора - каже Пејак.

- Држава, како истиче Пејак, мора почети са опорезивањем луксуза, јер су богатији све богатији, а сиромашни гурнути у беду. Ако се то не "избалансира" уследиће социјални бунт.

Из Министарства рада и социјалног старања одбацују поруке из Алтернативе. Они подсећају да члан 29 Закона о социјалној и дечјој заштити прописује да родитељима способним за рад, који издржавају дете, изузев ако је оно корисник додатка за негу и помоћ, припада материјално обезбеђење у трајању до девет месеци у току једне године, "а све из разлога подстицања грађана за укључивање на тржиште рада".

У Црној Гори готово 49.000 грађана прима неку врсту социјалне помоћи или дечјег додатка, док је више од 52.000 незапослених.


МИЛИОНЕРИ

Према последњим подацима Централне банке у Црној Гори живи 47 милионера, док 206 компанија има штедњу већу од милион евра. Влада Душка Марковића поштедела је имућне и инвеститоре јер је одлучила да их не оптерећује додатним дажбинама у овој години. С друге стране, Влада је инсистирала да се исплата дечјег додатка за 4.300 школараца пролонгира до 1. јануара 2018. године како би уштедела 1,6 милиона евра. Због "стезања каиша" смањене су накнаде за мајке са троје и више деце и од тог "посла" уштедеће се 16,5 милиона, а од плата функционера 1,6 милиона евра.