ПРИПРЕМЕ за овогодишњу туристичку сезону, касне и то пуних пет месеци. Прве госте, који су стигли минулог викенда, дочекали су багери, камиони и друге тешке машине, прашина и бука. Тако ће, нажалост, бити и наредних дана и недеља, када се очекује већи број туриста.

Црногорска влада усвојила је тек средином прошле недеље план припрема за сезону, а требало је, како је раније предлагано, да оне почну још 1. новембра прошле године.

- Понавља се готово иста слика из прошле и ранијих година, казао је Драган - Пурко Иванчевић, председник Одбора за туризам Привредне коморе, познати туристички радник из Будве. - Радови на готово целој траси магистралног пута Подгорица - Цетиње - Будва су увелико у току и потрајаће све до јунских дана. Постављање расвете на Завали и другде на путевима дуж обале касни, плаже још нису потпуно уређене.

Иванчевић наглашава да ће, сасвим је извесно, оваква ситуација разочарати туристе који долазе из Европе и који до хотела у којима су резервисали смештај с муком долазе. А све да и не буде "пенала", као рецимо прошле године, када се до половине јуна градила саобраћајница на Завали па су Бечићи били одсечени од Будве. То је онемогућавало нормалан долазак с тиватског аеродрома. Такође и излете по Црној Гори. А негативна реклама највише кошта.

Да багери и туристи не иду заједно упозорио је и потпредседник Удружења угоститеља Будве, Илија Арменко из Петровца. Он је истакао да грађевинске радове, који су у пуном јеку, дуж целе Будванске ривијере, треба прекинути 1. априла, а не како је то предвиђено важећим документима, половином маја.

КРАЋА СЕЗОНА

- УМЕСТО да се чине велики напори да се сезона продужи, о чему се засада само прича, ради се наопако, да се она скрати. И ове године ће, упркос причама да ће бити боље, сезона трајати свега 40 дана. А то, наравно, погађа угоститеље, хотелијере, власнике апартмана, општину, државу... Ако хоћемо да будемо заиста права туристичка дестинација, морамо окренути плочу, рекао је Арменко.