Кривичне пријаве против самозваног агента БиХ пред Међународним судом правде у Хагу Сакиба Софтића и бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића стигла у су у Тужилаштво БиХ.

Пријаве је поднео НДП због основане сумње да су Софтић и Изетбеговић починили кривична дела реализацијом покушаја да поднесу захтев за ревизију пресуде из спора између БиХ и СР Југославије, који је окончан 2007.

НДП-а, је кривичне пријаве поднео 13. марта, а правни тим који се бавио израдом тужбе сматра да постоји основа за сумњу да је Софтић својим радњама, без одговарајућег институционалног овлашћења, пред Међународним судом правде у Хагу починио кривично дело лажног представљања и неовлашћеног вршења службене радње Кривичног закона Федерације БиХ, пренели су бањалучки медији.

У те странке се наводи да правни тим који се бавио израдом тужбе, такође, сматра да постоји основ за сумњу да је Изетбеговић својим радњама у вези са деловањем Софтића, без одговарајућег институционалног овлашћења, починио кривично дело злоупотребе службеног положаја Кривичног законика БиХ.

У НДП-у сматрају да ово питање, од када је отворено, има правни карактер са озбиљним политичким импликацијама због чега су се опредијелили да цијела ова ситуација буде решена пред правосудним органима БиХ правним средствима , а не политичким.

Међународни суд правде у Хагу одбацио је захтев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије коју је поднео Сакиб Софтић, уз образложење да га нису поднијеле надлежне институције БиХ.

Председник Међународног суда правде службено је објавио да је Софтић још у мају 2016. године званично обавијештен да он више нема статус агента БиХ и да је за покретање ревизије потребна нова одлука Председништва БиХ.

ПЕЦИКОЗА: ДОСТА ИЗЕГБЕГОВИЋЕВИХ ЉУДИ ЋЕ БИТИ УХАПШЕНО

Независни заступник у парламенту Кантона Сарајево Фахрудин Пецикоза тврди да ће доста људи, блиских лидеру СДА Бакриу Изетбеговићу бити похапшено јер, како је рекао, они сваког дана само размишљају како ће да украду неки динар.

"Доста Изетбеговићевих људи ће бити похапшено. Оно што они раде, што се прича по чаршији, а када чаршија прича - то је вероватно истина. Они сваки дан смишљају како ће украсти неки динар. То је машинерија, а Изетбеговић не може све да их контролише", рекао је Пецикоза.

Он мисли да ће Изетбеговићу бити чак драго када те људе похапсе, јер, како тврди, он не зна шта ће са њима.

" То је криминал у свим порама нашег друштва", рекао је Пецикоза за регионалну телевизију Н1.

У БиХ се, каже, купују дипломе, магистрира, докторира и онда с таквом дипломом добије посао пре онога који је учио шест година на факултету.