Замка на Орјену

В. В.

23. 01. 2017. у 06:17

Сећања на драму планинарке Иване Табаковић, која је прошле године избегла погибију

Замка на Орјену

Залеђени гребен на путу ка највишем врху Велики кабао

ДА није ове године пало толико снега на Орјену, да лед није оковао херцегновско залеђе, тешко да би се ко сетио прошлогодишње драме чланице Планинарског друштва "Вучји зуб" из Требиња Иване Табаковић, која је спасена крајњим напором после петнаесточасовне борбе са снегом и олујним вертом.

Она је, у походу на један од највиших орјенских врхова Велики кабао, пала низ литицу високу око 200 метара и остала у процепу између две стене. Доживела је прелом базе лобање, карлице и карличне кости, а чекајући помоћ задобила је и тешке промрзлине.

- Велики кабао је за мене одувек био најфасцинантнији од свих врхова. Увек сам га посматрала, а нарочито када га прекрије снег, и желела да га освојим. Управо је то гребен са којег сам пала. Прилика се указала прошле године. Причају ми да сам се дан пре толико радовала. Пошло ми је за руком да остварим свој сан, али сам на повратку доживела несрећу. Не сећам се детаља, па чак ни дужег временског периода после тога.

Свежа су и сећања Николе Брајовића, искусног планинара и члана ПК "Субра", који је учествовао у акцији спасавања.

- Била је љута зима, можда и јача него ове године. Нико боље од мене и мог тима није познавао терен. Данило, мој син, Игор Мареш, Дејо Тушуп и Дарко Шиљеговић узели смо носила и кренули први. Било је 10 до 20 испод нуле док смо дошли на врх, а ветар је дувао преко сто километара на сат. Познајем сваку шкрапу на Орјену и претпоставио сам где је Ивана могла да се оклизне. Када смо се спустили, видели смо лампе, успоставили комуникацију и почело је спуштање путем којим нико не би силазио. Ивана је била у некој врсти коме. Извлачење је трајало пуних шест сати - сећа се Брајовић и оптимистично додаје - да треба наставити даље.

ПОВРАТАК

СРЕЋОМ, опоравила се непуних шест месеци касније, и вратила се планинарењу. А данас се присећа драматичних тренутака у којима је извојевала још једну победу!

НЕВЕРИЦА

- Показали су ми одакле сам пала и ја сам гледала у неверици да неко то може да преживи. Моје спасиоце из Херцег Новог, Николу и Данила Брајовића, видела сам после у Требињу - каже Ивана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

rs

25.01.2017. 13:05

Ova vijest je trebala da ide u rubriku o RS jer planinarka je iz RS a Orjen djelom pripada RS a drugi dio CG a ovi planinari su bili u RS djelu.