Дан Његошевог рођења Црногорци неће славити

В. КАДИЋ

28. 12. 2016. у 23:33

Дан Његошевог рођења Црногорци неће славити

Петар Петровић Његош

У Подгорици повучене измене Закона о државним празницима. Недавно предлог био подржан у Одбору за политички систем

ЦРНОГОРЦИ неће славити дан рођења Петра Другог Петровића Његоша, 13. новембар, као државни празник!

Кабинет Душка Марковића у среду је повукао из скупштинске процедуре измене Закона о државним празницима, којима је било предвиђено да се овај дан празнује.

Измене закона подржали су пре неколико дана чланови Одбора за политички систем, правосуђе и управу, када су "утврдили" Његошев дан као црногорски празник културе. Нажалост, ова последња владина одлука надовезује се на континуирано вишегодишње маргинализовање владике Рада, који у Монтенегру постаје "персона нон грата"!

- Допрла је нова вест, Његош није за празновање. Мислим да је орган који је такву одлуку донео у праву. Није Његошев датум рођења значајан за ову Црну Гору у којој се више не говори његовим језиком нити писмом, где се више не азбучи нити ћириличи - каже за "Новости" Новица Ђурић, председник Удружења књижевника Црне Горе. - Подржавам одлуку да о Његошу не могу нити имају морални кредибилитет да одлучују они који су прећутали, истина и награђивали, оне који су по белом свету причали како је Његош геноцидни песник, да је фалсификатор историје, да је измислио истрагу потурица и других фукарлука које човек не може ни да изговори, а камоли напише.

Веселин Матовић, уредник часописа "Слово" за српски језик, књижевност и културу, каже да је Црна Гора у својим школама ућуткала Његоша, главног сведока њеног отпадништва.


БОШЊАЦИ

ПОВОДОМ обележавања два века од Његошевог рођења, потпредседник Бошњачке странке Суљо Мустафић (са којима ДПС и данас дели власт) изјавио је да је тај догађај био добар повод да се сагледа дело владике Рада и да се макар из школских уџбеника избаце они садржаји који вређају муслимане.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Ђуровић

29.12.2016. 17:08

Зашто би Милогорци славили дан рођења неког Србина? Одрећи ће се они и оца Србина и мајке Српкиње за шаку долара...

Шатор

29.12.2016. 17:32

Велики владико, има ко те не да и ко ће те славити у вијек вијекова. Сам си рекао- највећа је борба са својиме.