Бивши радници Комбината алуминијума у Подгорици, револтирани оценом Владе Црне Горе да је Закон о исплати отпремнина неспроводив, најавили су предузимање радикалнијих мера како би се изборили за остваривање сопствених права. Радници су затечени ставом нове владе о доради Закона о исплати отпремнина, тврдећи да се ради о кршењу основних људских права. Представник пензионера КАП-а Никола Раковић сматра да Влада обмањује јавност ширењем информација о томе да је Закон неспроводив и дискриминаторски.

Пензионери су за сутра најавили окупљање испред зграде Владе, где ће се детаљније договорити о будућим корацима које ће предузети у циљу исплате отпремнина које су "загарантоване". Спорни закон усвојен је у јулу прошле године као лекс специјалис, а потребно је обезбедити 5,4 милиона евра за 414 пензионера КАП-а.

- Ово се претвара у хајдучију и отимачину, прелазећи све границе нормале. Нова влада се заклела да ће поштовати Устав и законе државе, али судећи по свему, чини ми се да неће испунити обећања - каже, за "Новости", Раковић.

Бивши радници КАП-а не намеравају да, како је додао, одустану од својих захтева. Раковић сматра да Влада износи нетачне аргументе и тако враћа закон на дораду.

- Радници нису имали избора, морали смо да одемо из фабрике, и то са "дебело" умањеним пензијама. Досад смо имали разумевања према свим надлежним институцијама, али ћемо сада морати да првенствено водимо рачуна о својим интересима, баш као што Влада води бригу о својим - поручује Раковић. - Заиста не могу да верујем да желе да нас оставе без ичега, и поред свег напора и мирне борбе за сопствена права.

ХИТАН САСТАНАК Са састанка који је у понедељак потпредседник Владе за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић одржао с министрима економије и рада Драгицом Секулић и Кемалом Пуришићем, упућен је позив посланицима, посебно предлагачима закона, да активно учествују у раду и да у што хитнијем року ставе тај акт на дневни ред Скупштине.

Посланик Демократског фронта Јанко Вучинић, који је и предлагач Закона о отпремнинама пензионера КАП-а, казао је да је тај законски акт јасан и прецизан, због чега нема потребе да се враћа у парламент да се о њему поново расправља.

- Не знам шта бих могао да додам закону који има свега четири члана којим се прецизира да се бившим радницима исплате отпремнине на основу социјалног програма који је тада важио у КАП-у - наводи Вучинић.

Он је поручио да посланици ДФ неће доћи у парламент да би поново разматрали то законско решење.

- Нема никакве потребе за доношењем новог закона, него да се поштује постојећи - каже Вучинић.