Црногорци ће само на кратко одахнути после сазнања да струја за домаћинства неће поскупети. Како "Новости" сазнају, средином јануара Министарство економије донеће нову одлуку о накнадама за подстицање обновљивих извора енергије.

Власници малих електрана у Црној Гори и будућих ветроелектрана, имају статус повлашћеног произвођача. Њихову струју откупљиваће Електропривреда, док трошак већ плаћају сви потрошачи - преко посебне ставке на рачуну која се одности на подстицај производње обновљивих извора енергије. Управо та ставка треба да поскупи.

Управо је то подигло нервозу у домаћинствима, јер су власници малих електрана у Црној Гори људи блиски власти, а предводи их Блажо, син бившег премијера Мила Ђукановића, сувласник фирме "ББ солар". Он је добио концесију на 30 година да гради мале хидроелектране на водотоку Бистрица у Колашину управо захваљујући одлуци минуле Владе Црне Горе, и свог оца!

Производњом струје из малих хидроелектрана углавном се баве људи који су блиски режиму. Тако Хидроенергија "Монтенегро", чији су власници Олег Обрадовић, Ранко Убовић и Александар Мијајловић, има у власништво шест мини- хидроелектрана, "Синерџи" у којем је један од власника Милов кум, Вук Рајковић једну, као и "Игма енерџи", чији је власник Игор Машовић. Они струју из ових електрана продају Црногорском оператору електричне енергије који је потом преусмерава Електропривреди Црне Горе, да би на крају све то плаћали грађани преко рачуна за струју.

Накнада за подстицај производње уведена је пре две године, када је на просечном рачуну од 35 евра износила три цента, док је сада скоро 17 пута већа и износи скоро пола евра.


ОДЛУКА 16. ДЕЦЕМБРА

Одбор Регулаторне агенције за енергетику је донео одлуку да ће коначан став о томе да ли ће струја од 1. јануара поскупети бити усвојен најкасније до 16. децембра. Очекује се да накнада за обновљиве изворе енергије у 2017. буде вишеструко увећана, због планираног уласка већег броја обновљивих извора на тржиште.


ПРИХОДИ

Повлашћени произвођачи електричне енергије су прошле године од накнада убрали преко милион евра, а ове године очекују да приход буде већи.