ПОДГОРИЦА - Ниједна странка или коалиција на парламентарним изборима у Црној Гори није освојила апсолутну већину, што значи да ниједна листа не може самостално формирати владу. Према истраживањима Центра за демократску транзицију ДПС је освојио појединачно највише гласова и мандата - 41 одсто гласова (35 мандата), ДФ 20,8 (18), велика коалиција Кључ 10,8 (9 мандата), Демократе 10,1 одсто (8 мандта), СДП 5,3 или четири мандтаа, Бошњачка странка 3,6 (три мандата), СД 3,1 (2 мандата), Хрватска грађанска иницијатива 0,5 (1 мандат) Збирна листа албанских партија 1,9 (1 мандат).

Јучерашњи избори били су у сенци бројних неправилности, као и хапшења 20 грађана држављана Србије. (Како су протекли избори прочитајте ОВДЕ)

Куповина личних карата, притисци на гласаче, крађа гласачке кутије у Никшићу, долазак око двеста Рома из Италије који су требали да гласају за ДПС уз плаћени авионски превоз и приде 250 евра за глас, незнање у руковању са електронским идентификатором, туче у близини бирачких места, додатно су подизали ионако напету ситуацију у Црној Гори.

Присталице социјалиста Мила Ђукановића увелико славе по црногорским градовима иако ДПС сам неће моћи да формира нову владу. Неизвесно је да ли ће поред старих савезника Социјалдемократа и албанских партија, старом јату прићи Социјалдемократска партија Ранка Кривокапића и Бошњачка странка Рафета Хусовића.

Носилац листе коалиције Кључ, Миодраг Лекић, изјавио је да је ДПС поражен, а да ће мањинске странке одлучити парламентарну већину.

- Избори су протекли у негативној традицији, а нови скандал је био државни удар. Тражићемо да нам објасне је ли био државни удар или није. Кампања је показала да моћ новца утиче. Очекивали смо више. Опозиција има 39 мандата, а ДПС 35, или 36.

Његов коалициони партнер из СНП, Срђан Милић, признао је да није задовољан резултатом.

- Покушали смо да покажемо да је једна искрена прича о помирењу заживела, рекао је Милић.

- Идемо даље, додао је Жарко Ракчевић из Грађанског покрета УРА. - Позваћемо мањинске партије и покушати да формирамо Владу.

У ДПС славље. Функционер Предраг Секулић казао је да је његова партија показала сву своју снагу и супериорност.

- ДПС ће и убудуће бити најјача странка у Црној Гори. Излазност од преко 70 одсто говори да грађани имају поверења у изборни процес и показују своје опредељење ка демократији, оценио је Секулић.

- Избори су “родили” и прву оставку. Председник Позитивне Црне Горе Дарко Пајовић није више лидер те партије која је освојила једва 1,3 одсто гласова што је испод цензуса.

- Успели смо 27. јануара да одбранимо Црну Гору, али не и Позитивну, казао је Пајовић.

ЂУКАНОВИЋ: БРЗО ДО НОВЕ ВЛАДЕ

Мило Ђукановић, председник ДПС саопштио је да ће његовапартија са традиционалним партерима у власти имати најмање 42 мандата у новом сазиву државне скупштине.

- Одмах ћемо након званичног проглашења изборних резултата приступити разговорима с партнеримаи за кратко време ће бити формирана нова влада. Подсећам да ће Социјалдемократе и Бошњачка странка имати по два мандата, док ће албанске странке и ХГИ имати по један мандат. Одбранили смо Црну Гору и право да сами управљамо будућношћу. Није било једноставно, целика се сила упрегла против малене Црне Горе. Али смо успели. Црна Гора ће у наредних неколико месеци ратификовати одлуку о чланству у НАТО и донети одлуку за улазак у Алијансу, а биће инртензивирани преговори са Европском унијом, казао је Ђукановић.