Шефик заштитник муџахедина

С. М.

10. 09. 2016. у 12:45

Шефик заштитник муџахедина
Галијашевић изнео оптужбе против заменика Председавајућег ПД парламента БиХ

САРАЈЕВО - Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић сматра да заменик председавајућег Представничком дому парламента БиХ Шефик Џаферовић сноси највећу одговорност за садашњи степен безбедносне претње у БиХ. Захваљујући њему, каже Галијашевић, данас се говори не само о одреду "Ел муџахедин", већ о армији терориста и убица које је овај одред за две деценије активног деловања обучио и произвео.

- Највећу одговорност сноси Шефик Џаферовић, али и Алија Изетбеговић - једина личност која је могла да нареди Расиму Делићу и његовим генералима да прећуте злочине и да заврше са операцијом "Врандук", а да сазнања из те акције и документа униште - истакао је Галијашевић.

Он је у ауторском тексту за портал "Фонд стратешке културе" навео да су "брутални и масовни злочини одреда "Ел муџахедин" почињени на подручју деловања и одговорности Центра службе безбедности Зеница током 1994. и 1995. године, у време кад је тим центром управљао Шефик Џаферовић.

- Иако злочини и ритуална одсецања глава данас изазивају згражавање и страх целог света, јер представљају јединствени начин деловања Исламске државе и Ал каиде, Џаферовић никада није позван на одговорност. У јавности Федерације БиХ ова тема се углавном избегава, док у Републици Српској поједине политичке странке веома често износе дилему колико је Џаферовић о томе уопште знао, да ли је могао урадити било шта и колико је заиста одговоран, као и да ће се то утврдити у судском процесу - оценио је Галијашевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације