Мостарци запретили референдумом

М. Ф.

20. 08. 2016. у 10:44

Поједине странке и невладине организације спремају одговор на вишегодишњу кризу власти у Мостару: запретили су одржавањем референдума ако 2. октобра не буду одржани избори у овом граду

Мостарци запретили референдумом

МОСТАР - Референдумска грозница тресе БиХ! Након најаве референдума у Српској о Дану РС и бошњачког контрареферендума о издвајању Сребренице из састава РС и Мостарци су запретили одржавањем референдума ако 2. октобра не буду одржани избори у овом граду.

Са скупа грађана, представника невладиних организација и градских одбора СДП БиХ, ХДЗ 1990, Демократског фронта и Странке за БиХ, који је одржан у четвртак увече, затражeно је од високог представника у БиХ Валентина Инцка да смени актуелног градоначелника Љубу Бешлића, а запрећено је и одржавањем референдума о отцепљењу подручја Југ од Мостара ако не буду одржани локални избори. Ово подручје већински насељавају Хрвати.

- Ако се другог октобра не одрже избори у Мостару ми ћемо затражити да истог дана буде одржан референдума о отцепљивању градског подручја Југ од Мостара, како бисмо након тога могли одржати локалне изборе и коначно добити законодавну и извршну власт - казао је, , Жељко Шуњић, председник Удружења руралног развоја "Теница" Родоч - Јасеница.

Он каже да су избори у граду последњи пут одржани 2008. године, да у граду влада анархија и да су грађани жртве политичке борбе ХДЗ БиХ и СДА.

- Ако избори не буду одржани организоваћемо референдум о отцепљењу овог "здравог" дела Мостара - казао нам је он.


ПАТ ПОЗИЦИЈА

Председник Градског одбора СДП БиХ Мостар Един Загорчић казао је како је Мостар предат у руке СДА и ХДЗ БиХ који не могу или не желе да постигну договор и тако у пат позицији држе све грађане Мостара. Са скупа је затражено да се учини све како би се у Мостару одржали локални избори најкасније до краја године. Упућен је позив високом представнику да искористи своја овлашћења и наметне измене изборних правила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације