Срби стрепе после дивљањa у Книну!

Ј.КЕРБЛЕР

субота, 06. 08. 2016. у 18:32

Срби стрепе после дивљањa у Книну!

Парох Слободан Дракулић на комеморацији на гробљу у Горњем Селишћу крај Глине

Комеморација на гробљу крај Глине у знаку згражавања над усташким провокацијама

ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ОНО што се догодило у Книну у многима од нас изазвало је зебњу. Поруке које смо чули, симболи које смо видели и поступци којима смо сведочили су доказ да доминира непријатељство, мржња и да је слободна она идеологија и онај покрет који се искључиво напајају мржњом, непријатељством и жељом за смрћу - рекао је у суботу др Милорад Пуповац на гробљу Свете Екатарине у Горњем Селишћу крај Глине, на месту где су лане ексхумиране две масовне гробнице са укупно 56 страдалих током "Олује".

Комеморација Срба у Хрватској одржана је дан након званичног обележавања "Олује" у Книну и низа инцидената и усташких провокација које су кулминирале паљењем српске заставе, извикивањем усташких поздрава "За дом спремни" и истицањем усташких симбола.

На комеморацији у спомен на убијене и нестале Србе током акције "Олуја" и након ње глински парох Слободан Дракулић је рекао да је реч о мученицима који су имали тежак и страдалнички пут. Окупљени мештани, представници Српског народног већа, Амбасаде Републике Србије у Хрватској, као и локални и жупанијски већници, на гробљу су положили венце.

- Окупили смо се на овом месту да бисмо се сетили свих оних који су страдали у ратном раздобљу од 1991. до 1995. године, без обзира на то којем народу припадају. Ми међу мртвима не правимо разлику - рекао је др Милорад Пуповац, председник СНВ-а. - Кажемо то на овом месту на којем други, пре свега држава, не говоре као што говоримо ми и не сакупљају жртве у заједничку бол. Окупили смо се да бисмо имали снаге и надахнућа за опрост, за праштање према онима који су починили зло и да бисмо видели где смо ми сами згрешили, да бисмо опростили, а заузврат не осећали ништа друго осим тога што доноси праштање. Овде смо и да бисмо исказали своју приврженост помирењу међу људима.

Лидер Срба у Хрватској заузео се за живот без мржње, али је констатовао да, нажалост, данас у Хрватској не влада таква атмосфера.

- Поготово не можемо да кажемо да је атмосфера без мржње у срединама у којима живи српска заједница у Хрватској. Ово се друштво треба ослободити зебње, а слободу нећемо добити ако ћутимо, окрећемо главу и говоримо да је то демократија. Није то зебња само за нас, него и за ову државу и њену будућност - закључио је Пуповац.

ОЛУЈА ПОСЛЕ ПРОСЛАВЕ "ОЛУЈЕ" ОЛУЈНИ ветрови и бура прекинули су у петак вече велики концерт групе "Интраде" на хрватском острву Паг, а конструкција позорнице, која је пала право на публику, повредила је четворо деце. Инцидент се догодио у месту Новаља, где се одржавао концерт поводом годишњице "Олује", пише Задарски.хр.

Објављене су и фотографије на којима је министар културе Златко Хасанбеговић снимљен са певачем Томпсоном и ХОС-овим црнокошуљашима који су у суботу дивљали по Книну. Полиција их је пријавила, а то је ко зна која по реду фотографија министра Хасанбеговића са усташким носталгичарима, међу којима је и Марко Скејо из Девете бојне ХОС-а, познат по величању Анте Павелића и НДХ. Невероватно је да се у данашњој Европи један министар упорно слика са онима који рехабилитују фашизам, а да влада којој припада не реагује.

Након што је полиција прекршајно пријавила Марка Перковића Томпсона због гласног извикивања усташког поздрава "За дом спремни", огласио се певач тврдећи да су то речи из песме, готово претећи полицији да ће својом интервенцијом изазвати хаос. У његову одбрану устао је и помоћник министра туризма Роберт Паулетић, тврдећи да "За дом спремни" није аутентични усташки поздрав, већ стари хрватски!

Масовна гробница Срба крај Глине


ОСУДЕ И ЋУТАЊЕ

ВЕЋИНА хрватских медија атмосферу из Книна описује као "скандалозну", а овогодишње обележавање "Олује" као "срамотно", док има и медија који су готово прећутали инциденте.

У делу медија јавили су се и разни историчари који желе да докажу да је Србија "издала" Србе, а да војска није урадила ништа, иако су имали информације да ће доћи до "Олује".

ВУЛИН: ЗА МИР ПОТРЕБНО ДВОЈЕ

СРБИЈА жели најбоље могуће односе са Хрватском зарад стабилности читавог региона, због себе и због Срба који живе у Хрватској, али је тешко имати добре односе када се на прослави "Олује" велича усташтво, изјавио је министар за рад техничке Владе Србије Александар Вулин.

- Хоћемо да имамо односе у којима се гледа напред и нешто ствара и који нису оптерећени лошом прошлошћу, али када имате прославу "Олује" на којој се на најбруталнији начин поново подиже усташтво, понижавају преостали Срби и прети Србији, онда је веома тешко говорити о добрим односима - рекао је Вулин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Да ти кажем

06.08.2016. 23:13

Милораде, грешка је што не правимо разлику између сурово убијених српских цивила и погинулих усташких и муџахединских злочинаца. Званична Србија је тек сада, после пропасти нечијег "европског сна" и дивљања Хрвата над српским гробовима, престала да се клања сенима изгинулих џихадиста и нациста и сетила се масакрираних српских цивила.