ЗАГРЕБ
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


СА већ оним, готово обавезним: "За дом спремни", којег је на самом крају суђења узвикнуо неко из суднице у Минхену, завршено је маратонско суђење Јосипу Перковићу и Здравку Мустачу, бившим припадницима Удбе. Њих је немачки суд осудио на доживотни затвор због умешаности у убиство политичког емигранта Стјепана Ђурековића.

И док хрватске власти упорно ћуте и не осуђују подизање споменика терористи Мири Барешићу, који је убио амбасадора Владимира Роловића, реакције у Хрватској на тешку казну за двојицу удбаша више су него повољне. Сви одобравају што су Перковић и Мустач проглашени кривима због терористичког напада у Немачкој. Два погледа на злочин, онај који је урадио "домољубни" Хрват Барешић и онај у којима су учествовали "лоши" Хрвати Перковић и Мустач показују расположење данашње Хрватске.

Суд у Минхену је проценио да савезна Удба није учествовала у планирању убиства Стјепана Ђурековића, који је побегао из Југославије пошто је открио милионске малверзације у "Ини". Како је траг новца ишао према Вањи Шпиљку, сину тада високо позиционираног хрватског политичара Мике Шпиљка, Мустач је наредио Перковићу да се организује атентат на Ђурековића, који је живео у Минхену.

Све се то догађало крајем 1982. и почетком 1983. године, а немачке су власти најавиле да ће бити покренути нови процеси због убистава политичких емиграната из тог времена. Немачки суд је убиство окарактерисао као казнено дело из ниских побуда, а казну ће Перковић и Мустач моћи да издржавају и у Хрватској. До одлуке Врховног суда Немачке биће у затвору у Минхену.

Јосип Перковић ћутао је до самог краја и није желео да изнесе своју одбрану, нити је одао тајне како је функционисала тадашња Служба државне безбедности. Немачки суд је утврдио да је у време убиства Ђурековића Перковић био задужен за емиграцију, а да је мотив атентата био да се уклони незгодни сведок истрага у "Ини". Радило се о проневерама тешким неколико милиона долара, што је за тадашње републичко руководство Хрватске био велики проблем.

Стјепан Ђурековић

Пресуда двојици високо позиционираних удбаша у Хрватској је доведена и у дневнополитички контекст, па је тако шеф СДП Зоран Милановић рекао да је шокиран пресудом и чињеницом да је Перковић био тај који је Фрањи Туђману обезбедио пасош и радио за њега. Занимљиво, СДП није досад реаговао што је званична власт допустила подизање споменика убици Барешићу, па ни чињеници што су на откривању споменика била и двојица хрватских министара.

Са друге стране, има и оних који су пресуду Перковићу и Мустачу дочекали уз поновљене захтеве да у Хрватској треба спровести лустрацију, јер су наводно комунистички кадрови још на важним и утицајним положајима.

Суђење у Немачкој је показало како је функционисала Удба, али Немци нису дали да се отворе архиви њихове обавештајне службе. Хрватска је у случају Перковића и Мустача послала све потребне документе, а закључак је немачког судије Манфреда Даустера да Контраобавештајна служба није учествовала у убиствима политичких емиграната.


ХДЗ ЈЕ СТВОРИЛА УДБА

ХРВАТСКА левица оптужује ХДЗ да је сада јасно да је странку створила Удба и да су удбаши као што је Перковић имали истакнуто место међу првим сарадницима бившег председника Фрање Туђмана. Десница пресуду у Минхену доводи у везу са Зораном Милановићем и "лекс Перковић", када се лидер СДП-а енергично противио да двојица удбаша буду испоручени Немцима на суђење.