Амбасадори САД и УК у БиХ: За хаос у Мостару су кривци ХДЗ и СДА

Бета

02. 08. 2016. у 20:38

Амбасадорка САД у БиХ Морин Кормак и британски амбасадор у БиХ Едвард Фергусон саопштили су да је њихов приоритет да Мостар остане један, јединствен, мултиетнички град

Амбасадори САД и УК у БиХ: За хаос у Мостару су кривци ХДЗ и СДА

Амбасадорка САД у БиХ Морин Кормак и британски амбасадор у БиХ Едвард Фергусон саопштили су да је њихов приоритет да Мостар остане један, јединствен, мултиетнички град. У заједничком коментару о изборима у Мостару објављеноим у бх. медијима, Кортмак и Фергусон су најавили да ће тражити привремено решење које одражава пропорционалну вредност гласова, а које задовољава одлуку Уставног суда БиХ и омогућава одржавање избора у овом граду.

Наводећи да се на тренутак учинило да су “коначно завршени вишемесечни разговори о механизму координације и да ће БиХ моћи почети доносити кључне одлуке неопходне како би ова земља напредовала ка европским политичким и друштвено-економским стандардима”, двоје амбасадора су оценили да се, уместо тога, дешава “још једна јалова свађа која ће само додатно штетити међународној репутацији ове земље и њених лидера”.

“Ово се мора разрешити и то што пре. Али, ово питање је само једно од многих изазова са којима се БиХ суочава, а неки од њих представљају озбиљну претњу демократији и напретку широм БиХ”, нагласили су Кормак и Фергусон.

Подсећајући да се у Мостару нису одржали избори 2012. године, они су упозорили да исти сценарио прети и ове године, а да Мостар већ годинама нема функционално Градско веће, што се види на запуштеним јавним просторима, зградама на којима су и даље видљиве ратне штете, фирмама које тешко послују и у изостанку инвестиција.

Амбасадори САД и Велике Британије истакли су да Странка демократске акције (СДА) и Хрватска демократска заједница (ХДЗ БиХ) су главни кривци за непостизање договора о Статуту Мостара, што је био кључни услов да се испоштује одлука Уставног суда БиХ о броју градских већника и омогући одржавање локалних избора у том граду.

“Када смо на последњем састанку Састанка за примену мира у БиХ разговарали о Мостару, једногласно смо осудили потпуни неуспех политичких странака да проведу пресуду Уставног суда БиХ, како би се грађанима Мостара обезбедило основно људско право да гласају по први пут у осам година. Били смо јасни када смо казали на којим странкама је примарна одговорност: на ХДЗ БиХ и СДА”, истиче се у изјави.

Кормак и Фергусон нагласили су да су ХДЗ БиХ и СДА најодговорније за хаос у којем се Мостар тренутно налази, као и да те две странке имају примарну одговорност да пронађу решење.

Данас је истекао рок од 60 дана до којег је Централна изборна комисија БиХ одредила као крајњи рок за организацију избора у Мостару 2. октобра, али нису усвојене одредбе измене Изборног закона БиХ, како би се испоштовала одлука Уставног суда БиХ.

Кормак и Фергусон позвали су лидере ХДЗ БиХ и СДА Драгана Човића и Бакира Изетбеговића да покажу да њихова посвећеност европским стандардима и вредностима, о којима често говоре, није само празна прича.

“Време је за политичку храброст и одговорност. Време је да чујемо гласове обесправљених грађана Мостара. Време је за изборе”, стоји у заједничком коментару двоје амбасадора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Maxmen

02.08.2016. 23:13

Ako se ljudi nevole zasto ih silite nekoj neprirodnoj ljubavi,nek zive jedni pored drugih i mirna Neretva.

Zoran1

02.08.2016. 23:14

Jos nisu shvatili da je multikult nemoguca misija i eksperiment koji je davno vec propao.