Срби-мост помирења у Мостару

С. МИШЉЕНОВИЋ

13. 06. 2016. у 11:29

Срби-мост помирења у Мостару
У граду на Неретви, припадници три конфисије заједно се боре за бољи живот. Круљ: Овде није проблем бити Србин. Лажну слику стварају политичари

МОСТАР је у Босни и Херцеговини, али и у региону, увек важио за оличење мултикултуралности и суживота. Рат је разорио град, али се одмах по завршетку ратних дејстава кренуло заједнички у обнову мостарских домова и некадашње слоге. Кораци су били спори, али се ишло напред.

Један од примера да у граду на Неретви сви живе поштујући једни друге јесте и заједнички ифтар за вернике муслимане са овог подручја, чијег су се организовања латили чланови Српске православне цркве Вазнесења Господњег у Бијелом Пољу код Мостара.

Идриз еф. Аговић, имам Карађоз-бегове џамије у Бијелом Пољу код Мостара, на ифтару организованом заједно с пријатељима Србима и Хрватима казао да је парох јереј Небојша Радић доказ тога да које год путеве у животу одаберемо, како бисмо повезали два народа и две вере, они ће увек бити делотворни и за једне и за друге.

Да је Мостар на правом путу да врати веру међу људе и помири све народе који овде живе, потврђује и Радивоје Круљ, мостарски парох, који је на тој дужности већ осам година.

- У Мостару суживот дефинитивно живи међу свим становницима овог прелепог града. Проблем Мостара је висока политика која је доста изражена и криви слику о животу у граду. Људи који дођу у Мостар под утисцима разних слика које у јавности стварају политичари, на лицу места схвате да то није такав Мостар, већ нешто сасвим супротно - истиче парох Круљ за "Новости".

ПОПИС ПРЕМА прелиминарним резултатима пописа из 2013. године, у Мостару тренутно живи око 54.000 Хрвата, 49.000 Бошњака и око 5.000 Срба. Укупно, град има 113.000 становника. Пре рата Мостар је имао 126.000 становника, од чега је било око 43.000 Бошњака, исто толико Хрвата и 30.000 Срба.

У Мостару данас, каже парох, живи око 5.000 Срба, што је шести део од 30.000, колико их је у граду на Неретви живело пре рата.

- Срби су везивно ткиво Мостара. За њих нема опасности од вређања, напада или нечег сличног, што наш народ доживљава у неким другим деловима БиХ. У Мостару није проблем бити Србин. Имамо одличне односе и са католицима и са муслиманима. Помажемо једни друге и дружимо се. Заједно се боримо за бољи Мостар и за боље услове за живот, као и да буде више посла за све грађане града на Неретви - истиче парох Радивоје.

Он каже да је за осам година, колико је у Мостару, видљив напредак у заједничком животу, али и у јачању српске заједнице.

- Пре неких 15 година, кад сам долазио у Мостар, видео сам срушене цркве и богомоље. Ево, данас су многе обновљене, или се обнављају. Очекујемо да круна обнове буде отварање Саборне цркве, која се поново гради - каже парох.


ВЕНЧАЊА И КРШТЕЊА

ПАРОХ Радивоје додаје да су у Мостару Срби после рата одмах почели да граде нови живот.

- Данас имамо око 200 основаца и око 100 ученика у средњим школама. Скоро сваког викенда венчавају се и крсте наши верници. То су најбољи докази да су се Срби вратили у Мостар - каже парох Радивоје.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације