Ширење антивладиних демонстрација у Македонији: „Шарена револуција“ блокирала раскрснице

М. Станчић

01. 06. 2016. у 16:05

Вечерњи протести грађанског покрета „Протестујем“ радикализовани дневном блокадом кључних саобраћајница у Скопљу

Ширење антивладиних демонстрација у Македонији: „Шарена револуција“ блокирала раскрснице
СКОПЉЕ
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


СТАЛНЕ вечерње антивладине демонстрације грађанског покрета „Протестујем“, започете 12. априла у Македонији изливом револта због контроверзне одлуке шефа државе Ђорђа Иванова да општом аболицијом заштити одговорности политичаре из власти актере афере „прислушкивање“, у среду су радикализоване проширењем и на дневну блокаду кључних саобраћајница у Скопљу.

Саобраћај је у среду тачно у подне блокиран на неколико најфрекфентнијих раскрсница у централном делу главног града Македоније – код Црвеног крста, Саборног храма и Судске палате. “Ово је блокдана за правду и слободу. Блокада против аболиција криминалаца. Блокада да грађанскиот глас продре дубље у систем окупиран од режима“, порука је организатора дневних протеста у Скопљу, уз молбу „свим грађанима за стрпљење и подршку“.

Демонстранти су делили летке са објашњењем разлога за блокаду саобраћаја. Наведени су захтеви – хитно и потпуно поништење аболиције од 12. априла, хитна неопозива оставка Иванова, изјашњавање Уставног суда о уставности СЈТ, формирање специјалног одељења Кривичног суда надлежног за предмете под јурисдикцијом СЈТ, укључивање независних грађанских асоцијација у решавање политичке кризе у земљи, оставка коалиционе владе ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ, формирање прелазне владе и хитно ослобађање свих проведених демонстраната „шарене револуције“.

У склопу антивладиних демонстрација, уз подршку удружене опозиције, које се, под мотом „Нема правде нема мира“, и паролом „Селективна правда је неправда“, осим Скопља данима непрекидно организују и у свим градовима широм Македоније, Центар за слободу ЦИВИЛ организује и мултимедијални догађај „За слободу изражавања“. У главној скопској улици Македонија испред споменика Мајка Тереза, скуп је посвећен „слободи изражавања, грађанском новинарству и активизму“. Неки од наслова кратких видео прилога на скупу су „Кида се где је најтање“, „Зашто нема ЦИВИЛ у Америци“, „Шарена револуција“ у знак изражавања револта због кршења људских права у Македонији, манипулација са бирачким правом, социјалне неправде...

Проширење антивладиних протеста, како најављују организатори, због „полицијских притисака на демонстранте, сталних продужења притвора приведених учесника, готово свакодневних позива на информативне разговоре у полицијске станице...“ до краја седмице добиће „нове изненађујуће форме“ радикалнијег испољавања народног незадовољства „владавиниом деспотског режима“.


ИВАНОВ – ЧЕКА

ПРЕДСЕДНИК Македоније Ђорђе Иванов из Софије, где се налази са самиту Процеса сарадње земаља Југоисточне Европе (ПСЈУЕ) поручио је да ће се у даљем поступку евентуалног потпуног поништења акта опште аболиције, држати слова „закона и Устава“.

- Поштоваћуу искључиво закон и Устав, рекао је Иванов, објашњавајући позицију уколико преостала лица, изузев 22 за које је повучено помиловање, не доставе захтеве у законом предвиђеном року, како би се омогућила примена додатне мере помиловања.

Упркос чињеници да је контровезна одлука о аболицији довела до опасног заоштравања дубоке кризе у Македонији, масовним грађанским протестима који трају, Иванов је поновио да његова одлука о помиловању политичара није била незаконска и неуставна јер је, како је прецизирао, „донета у циљу изналажења излаза из политичке кризе у земљи“.

- Лиидерима сам понудио решење за излаз из кризе, помиловањем за све предмете оних који су и у власти и из опозиције, замрзавањем поступака што је омогућено Уставом и законом. Дакле нема ничег незаконског и неуставног. Они су одбили да се на тај начин решава криза и створили законске услове за њено повлачење, тумачио је своју одлуку о аболицији Иванов, истрајавајући на „чекању“ нових захтева, упркос снажним пристисцима Запада и демонстраната за потпуно поништење аболиције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације