“Балкански рецепт” за Иванова

Младен СТАНЧИЋ

30. 05. 2016. у 06:43

Расту удружени притисци у одуженом процесу решавања политичке кризе у Македонији. Акција опозиције, демонстраната и Запада против “селективне аболиције”

“Балкански рецепт” за Иванова

Протести удружене опозиције испред Собрања у Скопљу

СКОПЉЕ
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

ПОД снажним дипломатским притисцима Запада, у условима масовних уличних демонстрација, изазваних контроверзним актом шефа државе Ђорђа Иванова о аболицији 56 политичара, решење дубоке кризе у Македонији није на видику.

По препознатљивом “балканском рецепту” притисака, за најопаснију политичку кризу у Македонији од одвајања од СФРЈ, кључ решења држе дипломатски представници ЕУ и САД. Домаћа политичка прилагођавања договореним, а неиспуњеним, условима Запада за излазак из кризе довела су већ двапут до одлагања ванредних избора.

Кулминација изазвана одлуком шефа државе Иванова од 12. априла о општој аболицији 56 политичара, махом из државног врха, кадрова владајуће ВМРО-ДПМНЕ, лидера и бившег премијера Николе Груевског, умешаних у скандалозну аферу “прислушкивање”, дотатно компликује решења. Због тога је и избио општенародни грађански бунт.

Иванов је у првој “фази” попуштања под дипломатским притисцима Запада, коначно повукао аболицију, али само за 22 политичара. Но, одлука је незадовољавајућа за удружену опозицију, грађански покрет и Запад. Под мотом “Селективна правда је неправда”, грађани у протестима “шарене револуције” широм Македоније истрајавају на захтевима за оствком шефа државе и сменом актуелне власти “диктатора Груевског”.

Сигнали опомене стижу и са друштвених мрежа моћних посредника: “За једнакост пред закононом потребно је 56 од 56”, “твитнуо” је амбасадор Велике Британије у Скопљу Чарлс Гарет. Из амбасаде САД у Скопљу је указано да “селективна аболиција спречава Македонију на путу напретка према НАТО и ЕУ”. “Ово питање мора да се реши свеобухватно”, написано је на фејсбук-профилу амбасаде САД у Скопљу.

ПОВЛАЧЕЊЕ "НА ПАРЧЕ" “ФАЗНУ” одлуку Ђорђа Иванова о повлачењу аболиције “на парче”, једино је поздравила владајућа ВМРО-ДПМНЕ Груевског. Из њихових редова је и највише помилованих политичара.

Поновљени заједнички став САД и ЕУ подударан је са захтевима демонстраната у Македонији, као и опозиције предвођене СДСМ, Зорана Заева, да аболиција 56 политичара и њихових сарадника у Македонији мора бити повучена - у целини.

Таквом ставу се “приклонио” и европски комесар за проширење Јоханес Хан оценом да парцијална “поправна” одлука Иванова о поништењу аболиције за одређени број помилованих политичара - није довољна. “Као што стално понавља ЕУ, потребно је свеобухватно решење да се избегне селективна правда”, додао је и Хан на свом твитер-налогу.

- Не желим да постоји сумња да је иједан политичар изнад закона или да је недодирљив. Напротов, свако ће да одговара за своје поступке - рекао је Иванов не “тумачећи” разлоге за свој почетни акт, као ни за накнадни.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

dejan

30.05.2016. 08:26

pa tako im i treba kad su glasali za kosovo protiv srbije....ama bas me briga za njih kad su nas izdali i za bracu izabrali siptariju a nas proterali iz makedonije....

luka yug

31.05.2016. 01:08

@dejan - Ne lupaj gluposti,molim ti se!Nasi vec odavno prodali kosovo sada krivi su nam komsije!