Порука Македонији: Повуците све аболиције

В. Н.

28. 05. 2016. у 20:05

Европска унија и САД поновиле су да аболиција 56 политичара и њихових сарадника у Македонији мора у целини да буде повучена

Порука Македонији: Повуците све аболиције

Фото Танјуг, АП

ЕВРОПСКА унија и САД поновиле су да аболиција 56 политичара и њихових сарадника у Македонији мора у целини да буде повучена.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан оценио је да одлука македонског председника Ђорђа Иванова да поништи помиловање за одређен број људи није довољна.

"Као што стално понавља ЕУ, потребно је свеобухватно решење да се избегне селективна правда", написао је Хан на свом твитер-налогу.

Америчка амбасада у Скопљу је преко "Фејсбука" поручила да парцијално и селективно поништавање амнестије неће допринети растућем осећају некажњивости у земљи.

"Македонија мора ово питање да реши свеобухватно", навела је амбасада САД.

Да је за решавање кризе у Македонији неопходно целовито, а никако селективно поништавање аболиције сматрају и највећа опзициона странка Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ) Зорана Заева и учесници грађанских протеста названих "Шарена револуција", као и све мање политичке странке у Македонији.

Одлуку Иванова о делимичном повлачењу аболиције поздравила је једино владајућа странка ВМРО ДПМНЕ Николе Груевског.

Председник Македоније Ђорђе Иванов поништио је одлуке о аболицији 22 политичара, од 56 које је самовољно помиловао у априлу. Он је кратко објаснио јавности да је аболиције поништио за "сва политички експонирана лица", али није навео о којим особама се ради.

ВМРО ДПМНЕ

МЕЂУ аболираним политичарима је највише чланова руководства владајуће ВМРО ДПМНЕ, као и њен лидер, бивши премијер Никола Груевски. Против њих Специјално тужилаштво води кривичне истраге због случајева повезаних са афером прислушкиваних разговора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације