Председник Македоније поништио аболиције 22 политичара

Бета

27. 05. 2016. у 16:58

Председник Македоније Ђорђе Иванов поништио је данас аболиције 22 политичара од укупно 56, колико је самовољно помиловао у априлу

Председник Македоније поништио аболиције 22 политичара

Ђорђе Иванов

СКОПЉЕ - Председник Македоније Ђорђе Иванов поништио је данас аболиције 22 политичара од укупно 56, колико је самовољно помиловао у априлу. У кратком обраћању медијима Иванов је рекао да је поништио помиловања за “сва политички експонирана лица”, али није навео о којим потичарима се ради.

"Не желим да постоји сумња да је иједан полтичар изнад закона или да је недодирљив. Напротов, свако ће да одговара за своје поступке”, рекао је македонски председник.

Иванов није објаснио разлог зашто је поништио 22 аболиције, али је поручио да проестали, они којима није поништио помиловање, имају законску могућност да сами затраже, ако сматрају да треба да им се укине аболиција.

Он је поновио да и даље сматра да није донео погрешну одлуку када се одлучио да да аболира 56 политичара и да и даље мисли да је то “кључно за решавање кризе" и да је то направио "у интересу државе и грађана”.

Контроверзна одлука Иванова од 12. априла ове године да аболира 56 политичара изазивала је оштре реакције опозиције и међународне заједнице, односно САД и ЕУ, које су затражиле њено повлачење а довела је и до вишедневних протеста у више градова Македоније.

Међу аболираним политичарима је највише чланова руководства владајуће ВМРО-ДПМНЕ, као и њен лидер, бивши премијер Никола Груевски.

Против њих Специјално тужилаштво води кривичне истрагу због случајева повезаних са афером прислушкиваних разговора..

Учесници антивладиних протеста "Шарена револуција" сматрају да је Иванов одлуку о аболицији донео у договору с Груевским.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације