Нови потреси на југу Блкана

М. Станчић

22. 05. 2016. у 19:39

После серије земљотреса регистрованих у суботу касно после подне и увече са епицентрима на око 90 километара југозападно од главног града Македоније, у недељу су потресање тла осетили и грађани на крајњем истоку земље

Нови потреси на југу Блкана
СКОПЉЕ
ОД ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"ПОСЛЕ серије земљотреса регистрованих у суботу касно после подне и увече са епицентрима на око 90 километара југозападно од главног града Македоније, како је потврђено из Сеизмолошке опсерваторије скопског Природно-математичког факултета, на подручју Илинске – Плакенске планине, у недељу су потресање тла осетили и грађани на крајњем истоку земље, дуж граничног појаса са суседном Бугарском.
У 10:58 часова потрес су осетили грађани Пехчева на крајњем истоку Македоније, надомак границе са Бугарском. Епицентар недељног земљотреса био је у близини места Сандански у Бугарској.
Из Геофизичког института Бугарске је саопштено да је потрес у Санданском био интензитета од 4,5 степена Рихтерове скале. Потресање тла је регистровано у 11:58 часот по локалном времену. „После тога је уследио афтершок јачина 3,2 степена“. Потрес је био на дубини од 10 километара, а како је прецизирано, осетили су га и грађани главног града Бугарске Софије и Ћустендила на западу земље.
У недељу су, како преносе медији, земљотреси регистровани и у Грчкој „са магнитудом од 3,5 степена, као и у западној Турској са магнитудом од 3,1 степена Рихтерове скале“.

М.С.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације