ЦРНА Гора потписала је данас у Бриселу протокол о приступању НАТО, а овај тренутак црногорски премијер Мило Ђукановић назвао је “изузетно важним” за његову земљу. Улазак наших комшија у Алијансу, по мишљењу војних стручњака, неће променити ништа у безбедносном смислу по нашу државу, као ни чињеница да је све више земаља из нашег окружења у овом савезу.

Наиме, од осам наших суседа, сада ће њих шест бити у НАТО - Мађарска, Румунија, Бугарска, Албанија, Хрватска и Црна Гора, а једино БиХ и Македонија су ван овог савеза. Из ширег региона чланице су и Грчка, Италија, Словенија...

Генерални секретар НАТО, Јенс Столтенберг, рекао је јуче да је ово историјски дан и за НАТО и за Црну Гору, али и за стабилност Западног Балкана:

- То је јасан знак да НАТО наставља да помаже у изградњи стабилности и безбедности на Западном Балкану. Проширењем Алијансе чланством Црне Горе потврђује се да су њена врата отворена, и то је нови корак у веома успешној политици проширења НАТО и Европске уније.

Војни аналитичар Мирослав Лазански каже, за “Новости”, да улазак Црне Горе у НАТО по Србију неће имати никакве безбедносне последице и напомиње да ми имамо коректне односе са НАТО и да смо, чак, досегли већи степен сарадње са овим савезом него Црна Гора. То што се често истиче да је Србија у окружењу НАТО земаља, овако коментарише:

- У модерној војној стратегији то није од значаја. Погледајмо - ни Аустрија није у НАТО, а окружена је земљама чланицама, као ни Швајцарска.

Сам чин учлањења Црне Горе Лазански види као ствар “фолклора”, јер Црна Гора није потребна западној алијанси:

- То је више политички него војни чин. Јер, НАТО у Црној Гори нема војне базе, њене луке су премале да приме велике бродове НАТО-а... Учлањење је био политички план Ђукановићеве владе, како би он остао на власти.

И генерал у пензији Радован Радиновић мишљења је да се за Србију не мења ништа у безбедносном смислу и да ће учлањење Црне Горе бити једна “непријатна чињеница”:

- Њен пријем је био очекиван и не представља никакву директну претњу нашој земљи. Ипак, треба имати дозу подозрења пошто Црна Гора овим мења свој геополитички стаутс и прихвата се обавезе да испуњава налоге НАТО.

Што се тиче односа Москве и НАТО, у овом новом распореду снага, Радиновић не види могуће негативне последице по Србију, јер су и део Алијансе много веће земље из нашег окружења од Црне Горе попут Мађарске, Румуније, Хрватске...

Црногорски премијер Мило Ђукановић рекао је јуче да је Црна Гора за десет година дошла на корак од чланства у НАТО и да је на поодмаклом путу ка ЕУ. Он је изјавио и да верује да је ово значајан догађај за суседе Црне Горе, тврдећи да ће приближавање његове земље Алијанси утицати на јачање стабилности и безбедности у региону и шире:

- Наши суседи добиће још једног пријатеља у Алијанси, а НАТО још једног промотера својих вредности на запуштеном Западном Балкану.

Столтенберг је објаснио да ће после потписивања протокола Црна Гора учествовати на свим састанцима НАТО као посматрач, а када чланице буду ратификовале протокол, Црна Гора ће постати 29. чланица. Он је похвалио досадашње активности Подгорице у мисијама НАТО, ЕУ и УН, али и рекао да има јошпосла:

- Очекујемо наставак реформи. Ово је почетак новог безбедносног поглавља у историји Црне Горе.

Можда је Црна Гора једина земља која се нашла на прагу Алијансе, а да о томе није питала свој народ, док истраживања показују да грађани у већини не желе да буду део тог савеза, очигледно памтећи НАТО бомбе које су засипале Црну Гору и Србију. Притом, у Црној Гори је створена клима да су сви они који нису за НАТО - непријатељи државе односно власти. Мировни покрет “Не у рат - Не у НАТО” осудио је потписивање протокола о приступању Црне Горе НАТО-у.

Русија помно прати дешавања у подловћенској државици и можда први пут у својој историји уместо зрна жита које су слали њихови преци, Црногорцима пошаљу санкције.


СРПСКА

УЛАЗАК БиХ у НАТО један је од најсложенијих задатака пред тамошњим властима. Највиши званичници Републике Српске тврде да народ РС мора да се на референдуму изјасни о овом питању, док хрватски и бошњачки политичари, уз отворену подршку Хрватске и Турске, заговарају што брже приступање земље Алијанси и већ у јуну ове године очекују позив за чланство. Званичници РС тврде да би се у будућности могли појавити озбиљни безбедносни изазови ако би, уласком БиХ у Алијансу пре Србије, граница војног савеза дошла на Дрину. М. Ф.


РАЗОРУЖАЛИ ВОЈСКу

ПО препорукама НАТО-а, црногорска власт је разоружала сопствену војску, која без помоћи Алијансе тешко да би могла да се одбрани и од “скромнијег агресора”. Од 2007. године уништена је комплетна противваздушна одбрана и друго наоружање.

Док је прича о чланству Црне Горе у НАТО била још у повоју, у Никшићу је почела реконструкција аеродрома на Капином Пољу. Спекулисало се да би Капино Поље једног дана могло бити полигон за слетање НАТО хеликоптера. Као друга потенцијална локација за потребе НАТО алијансе помиње се брдо Врсута повише Бара, на коме би требало да се постави радарски систем.


ЗАХАРОВА: РУСИЈА ЋЕ ШТИТИТИ СВОЈЕ ИНТЕРЕСЕ

ПОКУШАЈИ НАТО да промени војни и политички пејзаж у Европи утичу на интересе Русије и навешће је да пропорционално одговори, изјавила је јуче портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова после потписивања Протокола о приступању Црне Горе НАТО.

Она је, на брифингу за новинаре, оценила да тај протокол “само потврђује намеру Брисела да максимално убрза процес приступања и учини га неповратним”. То је, како је навела, било супротно мишљењу народа у Црној Гори, чиме су забиђени демократски принципи и процедуре којима је “НАТО наводно чврсто посвећен”.