ХАЈКА ЗБОГ ДОКУМЕНТАРЦА О МАСАКРУ У ДВОРУ: Косановићу претња отказом

Н. С.

07. 04. 2016. у 21:18

Медијска хајка у Хрватској поводом данског документарца о масакру у Двору. Само формални пропуст или лов на идеолошке неистомишљенике?

ХАЈКА ЗБОГ ДОКУМЕНТАРЦА О МАСАКРУ У ДВОРУ: Косановићу претња отказом

Сцена из данског документарног филма о злочину у Двору

ЕПИЛОГ медијске хајке коју је изазвало писмо новинара и уредника ХРТ Дражена Мајића, поводом данског документарног филма о масакру у Двору, могао би да буде отказ новинару ХТВ Саши Косановићу који је помагао данској екипи!

Косановића је руководство ХРТ позвало да се изјасни о одлуци ванредног отказа "властитом кривњом", која је утврђена у формалном пропусту одн. недостатку службеног и потписаног одобрења ХТВ да учествује у пројектима изван матичне куће. Косановићу је овај посао понудио његов тадашњи надређени, сада већ бивши уредник Документарног програма ХТВ Роберт Зубер.

Какву поруку јавни медијски сервис шаље ванредним отказом једном од својих виђенијих репортера? Само као притисак на све оне који не деле идеологију новоименованог руководства куће. Међу новинарима ХТВ већ влада страх од могућих нових отказа и нездрава атмосфера у којој је немогуће обављати било какав квалитетан посао.

Службено, ХРТ не жели ништа да коментираше.

Иначе, у писму које је Дражен Мајић упутио Надзорном одбору и Програмском већу ХРТ и саборском Одбору за информисање у марту ове године, наводи се да је филм који говори о смакнућу девет цивила, психичких болесника из болнице у Петрињи, "пропагандни урадак Саве Штрпца", српског адвоката и некадашњег судије задарског Окружног суда.

На који начин је таква "завера" могла бити изведена у данској продукцији, питање је којим се није превише замарао, већ се више задржао на сумњивој сарадњи са "Нуклеус филмом" који је копродуцент "спорног документарца". Спорног ваљда јер се у њему појављују и хрватска и српска страна које се међусобно оптужују за овај злочин чији починиоци нису откривени ни после 20 година.

Сам филм бави се интимним преиспитивањем заповедника данског батаљона УН који се враћа на поприште злочина и разговара са свим актерима. Он тражи одговоре на питања која га муче, која муче и данску јавност која жели да зна због чега њихови војници нису бранили животе цивила и пуцали на нападаче.

Питање које би мучило и хрватску јавност кад би се о њему јавно смело проговорити, а судећи према последицама с којима се носи новинар само због свог учествовања у пројекту, очигледно се не сме.

БЕЗ УПИРАЊА ПРСТОМ

ПРЕМА тексту у "Новостима" који је Саша Косановић још у септембру прошле године написао, документарац се не бави утврђивањем кривице или упирањем прста у припаднике хрватских или српских јединица. На питање ко је починио злочин, одговор би требало да да Државно тужилаштво Хрватске, које са српским тужилаштвом за ратне злочине наводно истражује шта се догодило, иако та истрага веома споро напредује.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

из главе

07.04.2016. 21:32

половина Срба је одговарала не зато што су чинили недела, не зато што су наредили да се чине недела, већ зато што су били у могућности да (теоријски ?!) теоријски спрече (масмедијски измишљена или масмедијски преувеличана) недела, а Данци ( и слични њима) су гледали истинска зверства из "партера" ... ??!!

MILAN

07.04.2016. 21:44

Hrvati zive i vaspitavaju decu na mitu o Bljesku,Oluji takozvanom domovinskom ratu. Usli u Knin bez otpora da nijebilo pomoci Amerikanaca ko zna sta bi bilo Amerikanci su bombardovali predajnike u Krajini i tim epresekli komunikacije Vojisci Republike Srpske Krajine. Njihovi generali su oslobodjeni a svi znaju kakvi su to zlikovci i Cim se pojavili hrabri novinarikoji su svesni da su Hrvati cinili masovne zlocine kao sto je zlocin u Dvoru na Uni krece progon novinara i negacija zlocina Hrvata.

MITOMAN

08.04.2016. 14:25

@MILAN - Hrvatski MIT o tzv.Domovinskom Ratu trebao bi da SAPERE sve GREHE unazad 100 godina jer su , kako kažu,"napokon ostvarili tisućljetni san o neovisnosti" i to uz velike žrtve, ALi samo hrvatskog naroda !!!.To što su u Deratizaciji Lijepe Njihove stradali njihovi građani Srbi nije greh već neminovnost da se genocidom, etničkim čišćenjem i pokatoličavanjem stvori stabilnost "državnog ustroja". Srbi su krivi za sve nesreće hrvatskog naroda i dobili su što su zaslužili. Tu nema pokajanja niti iznimke

SAŠA

08.04.2016. 14:31

@MILAN - Napokon su se rešili još jednog možebit "trofaznog" u domovinskoj HRT za opomenu svakome da se ne usudi bilo šta raditi kontra Deklaracije o Domovinskom ratu - hrvatski MIT !!! A Saša se bude već nekak snašel, morte bit u pupovčevim Novostima kam su se uhljebili Feralovci, antifašisti i levičari (po hrvatskom izričaju= jugoudbaši i srbočetnici)

Gavrilo

08.04.2016. 12:02

Pošto vidim da je moj prethodni komentar na ovu vest bezrazložno cenzurisan, preformulisaću ga, uz jednu opasku da smo čudni mi Srbi kao narod, da nam istina često puta smeta... Ako ima pravde na ovom svetu, onda je pravda da Saša Kosanović dobije otkaz od strane HRT-a i to od strane onih za čiji račun je pravio dokumentarce o "srpskim koncetracijskim logorima u Vojvodini" za nedužne hrvatske branitelje .

Danac (kobajage)

08.04.2016. 14:49

""Dansku treba tužiti u Evr. Komisiju jer su se pokazali pristrasni i srboljupci. Naseli su na šrpčeve laži. Dovode u pitanje urođenu genocidnost Srba a uzeli su novac od hrvatskih poreznih obveznika te snimili kontraverzan film protivno Deklaraciji o Domovinskom ratu"" = (srpski sarkazam)

ss

08.04.2016. 23:33

Uvijek me zadive nivoom iskompleksiranosti i stadijumom fašizma u maloj njihovoj. Nevjerovatno !