Даниловград: Професори одбили да казне гимназијалце због протеста против Алијансе

В. К.

04. 04. 2016. у 10:52

Наставничко веће гимназије из Даниловграда одбило да казни ђаке. Министарство просвете тражило казну због перформанса о НАТО бомбардовању

Даниловград: Професори одбили да казне гимназијалце због протеста против Алијансе

Матуранти са разгласа пуштали звук сирене за узбуну

ПРЕДЛОГ Министарства просвете да матуранти даниловградске гимназије "Петар Први Петровић Његош" буду кажњени јер су 24. марта у знак сећања на жртве НАТО бомбардовања 1999. организовали перфоманс, једногласно је одбило наставничко веће те школе. Ученици су тог дана пустили са школског разгласа звук сирене за узбуну и авионима од папира демонстрирали НАТО летелице које су сејале смрт по СРЈ.

Овај догађај подигао је буру у Црној Гори, а уз ученике су стали слободни интелектуалци, грађани, анти-НАТО удружења... Средњошколци су уз звук сирене, бацање папирних авиона и уз песму Боре Ђорђевића "Децу ти нећу опростити" обележили датум када је у касарни "Милован Шарановић" пала прва жртва НАТО агресије - војник из Србије Саша Стајић.

Ученици који су организовали овај перформанс су примерни, одлични и врлодобри ђаци, рођени 1997, само две године пре почетка НАТО агресије на СРЈ. Двојица од њих су награђена за херојско дело - спасавања утопљеника у реци Зети, због чега их је градоначелник Бранислав Ђурановић наградио бесплатном екскурзијом.

Убрзо пошто је путем "Јутјуба" снимак обишао регион, уследила је реакција Министарства просвете.

- Извођење перформанса неприличне садржине ученика Владимира Вуковића, М. Б., Јована Лазаревића, Јанка Стојовића, Драгослава Нововића и Душана Марковића, који су узурпирали имовину Гимназије "Петар Први Петровић Његош" Даниловград, представља непоштовање образовног система и образовно-васпитне установе. Њима ће, сходно прописима, бити изречене васпитне мере. Такође ће се предузети мере како би се утврдило да ли су ученици имали подршку и помоћ наставника, који ће бити санкционисани уколико се утврди да су учествовали у организовању перформанса. Оваквим понашањем ученици показују некултуру према установи у којој се школују, као и према просветним радницима који у њој раде. Министарство просвете очекује од ученика и просветних радника да буду одговорни и да се понашају у складу са својим правима и обавезама, јер се овакво и слично понашање у образовно-васпитној установи неће толерисати - поручили су из Министарства просвете.


НЕМА ГРЕШКЕ

Одлука тридесеторо чланова Наставничког већа је потпуно логична и донета је без икаквих притисака. О њој ће бити обавештени министар просвете Предраг Бошковић.

- Оценили смо да матуранти нису урадили ништа за шта би сносили последице или одговорност - казао је за "Новости" један од чланова наставничког већа, неколико тренутака после седнице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

zoran

04.04.2016. 11:47

Kad poltroni vode jednu drzavu, crno se pishe tom narodu.Bravo deco..!!! Samo hrabro..!! Zna se ko je najveci zlikovac na planeti, bez konkurencije = NATO.

buda

04.04.2016. 13:20

Bravo za nastavnicko vijece.Vas postupak treba i drugi da slijede...Svaka cast.!Za one koji ne znaju,samo da podsjetim.Prve bombe,krstareci projektili na SRJ su upravo pali u Danilovgradu i Crnom Rtu kod Sutomora.

Aleksandar

04.04.2016. 13:21

Svaka cast deci ali i svaka cast Profesorima !!Sad da vidimo kako ce se poneti ovi iz ministarstva. Ako je suditi po crnogorskoj casti neko bi trebalo dapodnese ostavku ostavku.Ali neka, ja bi bio zadovoljan i sa izvinjenjem. To bi znacilo da su nesto naucili od ucenika !!

Logic

04.04.2016. 16:35

Poštovanje tim mladim ljudima i njihovim profesorima. Poštovanje za čvrstinu stava kojim brane osnovne ljudske moralne vrednosti. Poštovanje, jer ne povijaju kičmu pred silom, smatrajući je opravdanom, čak dužnom poštovanja. Poštovanje, jer poštuju ime svoje škole.

Dejan Bgd

04.04.2016. 18:54

U skoli "Petar Petrovic Njegos" ministarstvo naredilo "istragu poturica". Ko je ovde poturica?