ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

КАДА је француска полиција пре неколико дана у предграђу Париза ухапсила свог држављанина Реда Крикета (34) који је планирао нови напад у тој земљи, код њега је, између осталог, пронађен и машинка произведена у Хрватској. У стану у околини Париза Крикет је држао разно оружје, пет калишњикова, седам пиштоља, сузавац, материјал за израду експлозива и 1,3 килограма индустријског експлозива.

Полиција верује да је Крикет као и неколико његових помагача, од којих је Анис Бахри (32) такође ухапшен, вратио из Сирије. Са собом је имао и пропагандни материјал Исламске државе и књигу "Модерни лабораториј".

Како је дошао до машинке из Хрватске, полиција, засада, не открива. Ни Француска, ни Хрватска.

Није ово први пут да је хрватско оружје пронађено међу исламистима код којих је очигледно веома популарно. Чак су објављене и фотографије терориста који у рукама држе хрватско наоружање, али није познато којим каналима је дошло до њих.

Оно што се зна јесте да је Хрватска продавала оружје Саудијској Арабији и да је оно завршило у Сирији. Тако је било са ручним ракетним бацачем РБГ-6, који се производе у Хрватској. Сматра се да су Саудијци, уз помоћ Јордана, оружје послали у Сирију и да је део тог оружја завршио код терориста из Исламске државе. ЦИА је контролисала трансакцију, али није могла да спречи и препродају оружја које је тако дошло у руке терористима.

Исто тако Хрватска је годинама извозила оружје у Јордан и Ирак, а реч је о наоружању још из времена бивше ЈНА. Део тог оружја такође је завршио код терориста у Ираку. Рачуна се да је легалним путем Хрватска продала ирачкој влади неколико десетака хиљада пиштоља и неколико хиљада јуришних пушака.

Немогуће је међутим проценити колико је оружја произведеног у Хрватској црним каналима дошло у Сирију и Ирак, иако постоје и неке тврдње да су Хрвати наоружавали ирачке Курде.


И НОВИЈЕ НАОРУЖАЊЕ

НАВОДНО су и терористи који су извели покољ у редакцији листа "Шарли ебдо" имали калашњикове који су дошли из региона југоистока Европе, а међу оружјем које користи Исламска држава је и новије хрватско наоружање, снајпери и пиштољи и ручни бацачи.