Крађа пала на лугаре

М. СЕКУЛОВИЋ

24. 03. 2016. у 07:08

Тужилаштво саслушало тридесетак особа због бесправне сече у Рожајама. Украдено и продато више од 40 шлепера грађе. Управа "пере руке"

Крађа пала на лугаре

Велике штете од нелегалне сече дрвећа

ДРЖАВНО тужилаштво, упркос саслушању тридесетак особа осумњичених да су умешани у крађу 664 стабла четинара, или око 40 шлепера у рожајској општини, никако да утврди ко су актери ове добро организоване пљачке. Изгледа да ће цех платити само два лугара, за које је ДНК методом утврђено да су користили изузетно добро фалисфиковане чекиће за "дозначавање" грађе која је завршила на Космету.

- По мом мишљењу, овде се ради о организованом криминалу, јер је реч о око 40 шлепера грађе, што није могло да се одради без знања одговорних у Управи за шуме - тврди вршилац дужности директора Управе за шуме Мирсад Нурковић. Он је истакао да ће истрага, осим двојице лугара, бити проширена, али и покренуто питање одговорности појединих службеника у Пословној јединици Управе шума Рожаје.

- Примарна штета је већа од 100.000 евра, па се може замислити колико су пара зарадили појединци у овом послу. Неко или није радио свој посао, или га је радио супротно ономе што му је била обавеза - каже Нурковић, који је, као и сви у Рожајама, уверен да су особе које су вршиле пријем и отпремање грађе, као и чувари шума, морали да примете неправилности.

- Додатну сумњу уноси и сазнање да концесионари нису радили технички пријем одељења у којима је сеча вршена, што додатно изазива сумњу да се свесно остављао простор за злоупотребу - убеђен је Нурковић. Он тражи да се утврди одговорност да би се скинула хипотека са свих који раде у Управи за шуме.

- Одговорни нека буду спремни на сусрет са законом - каже директор Управе за шуме. - Две комисије "снимиле" су стање на терену, извештаји су предати државном тужилаштву.

Према његовим речима, у експлоатацији није поштован годишњи програм газдовања шумама Управе за шуме и ПЈ Рожаје. Концесионари су уредно задуживани по основу концесионих накнада и није им наплаћена посебна накнада по Закону о шумама. Управа за шуме није вршила контролу извршавања концесионог уговора. Није плаћана концесиона накнада, чиме је један од њих себе довео до дуга од 145.000 евра, а Управа за шуме није покренула механизам за раскид таквих уговора. Када се томе дода износ незадужене накнаде, дуг тог концесионара износи скоро 200.000 евра.

Ресорни министар је издао "директиву" о утврђивању одговорности и предузете су законске мере против особа које су кршиле прописе или су биле дужне да обезбеде законитост у раду. Нурковић није желео да наведе њихова имена.


ЛАЖНИ ЧЕКИЋ ЗА БЕСПРАВНУ СЕЧУ

РОЖАЈЦИ нису импресионирани причом о томе како је један лугар из Рожаја, свом пријатељу лажним чекићем "оверио" више од 1.100 кубика грађе, вредне 66.000 евра, после чега је "пријатељ" побегао преко границе.

- Није никаква тајна у ком се некадашњем производном погону праве лажни чекићи који се користе за бесправну сечу, кажу у Рожајама. - Тако дозначена грађа се углавном извози, а на граничним прелазима се нико не бави веродостојношћу печата. На такав начин је из Рожаја "извезено" грађе толико да су појединици згрнули милионе.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)