БАЊАЛУКА - Представници општина Гламоч, Дрвар, Босанско Грахово и Босански Петровац, у којима већину становништва чине Срби, а које се налазе у Федерацији БиХ, организују донаторске конференције за прикупљање новца који би уложили у покретање привреде у ове четири општине. У тим срединама у Федерацији БиХ живи 15.000 Срба.

Позивнице да учествују на донаторској конференцији отишле су на адресе Владе Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Савету министара и Председништву БиХ.

Стевица Лукач, начелник Дрвара, каже, за "Новости", да је пре неколико месеци покренута иницијатива за одржавање донаторске конференције како би се помогло и српском и другим народима који живе на овом подручју.

- Очекујем да конференција буде одржана у мају. Дрвар ће вероватно бити домаћин. Већ смо добили позитивне одговоре и из Владе Србије, да су спремни да учествују у донаторској конференцији, а сагласност је стигла од влада Српске и ФБиХ. Очекујемо у наредним данима и сагласност Савета министара БиХ и онда можемо започети процес организације конференције - каже Лукач.

Он додаје да је ово један од кључних покушаја да се прикупи новац који би био усмерен у оживљавање привредних ресурса ових подручја.

- Незапосленост је велики проблем ове четири општине. Потребан нам је финансијски ветар у леђа како бисмо покушали да отворимо стотине нових радних места која би даље повукла наше општине према напред. Имамо велики капацитет у дрвној и машинској индустрији, а ту је и пољопривредни сектор који се може развијати, али без новца је тешко то урадити. Ми сада живимо од сиромашних општинских буџета али то није решење за будућност - каже Лукач.

Један од иницијатора одржавања донаторске конференције за ове четири општине је и Славиша Михајловић, делегат у Дому народа Парламента Федерације БиХ.

Он каже за "Новости" да је већ разговарао са министром правде Србије Николом Селаковићем, који му је потврдио да Србија жели да учествује на донаторској конференцији, а циљ је да се организује конференција као она у Сребреници.

- Сада је на општинама да пошаљу Влади Србије сагласности за одржавање донаторске конференције свих институција у БиХ и онда следи одређивање датума - истиче Михајловић.

НОВИ САД

Михајловић каже да је разговарао о помоћи за четири општине у ФБиХ, у којима су Срби већинско становништво и са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем. Он му је поручио да ће урадити све што је у његовој моћи како би се помогло српском народу у овом ентитету.