ПОДГОРИЦА - Зелене ливаде код граничног прелаза Божај са Албанијом дочекаће хиљаде миграната, ако одлуче да се преко Црне Горе домогну запада у потрази за бољим животом.

Парцела у такозваној Никиној ували, код граничног прелаза Божај, очишћена је и спремна да прихвати избеглички талас који би могао запљуснути Црну Гору, уколико мигранти промене руту кретања ка Западној Европи.

Сиријски мигранти могли би да крену новом рутом кроз Црну Гору преко Конавала како би ушли у Хрватску, оцењено је из Службе за заштиту и спасавање у Дубровачко-неретванској жупанији, а тамошњи званичници су захтевали од хрватских власти да држава не дозволи избеглицама да уђу у ту жупанију.

Немачка Н-ТВ објавила је скицу "нове руте" којом би избеглице које траже спас у Европи могле да се крећу. Према тој мапи, избеглице би могле да из Грчке крену ка Албанији, преко Црне Горе, Босне и Херцеговине и Хрватске ка Западној Европи.

ШАТОРСКА НАСЕЉА Постојећи капацитети за смештај миграната и избеглица су Центар за тражиоце азила са 80 места, Прихватилиште за странце које има 50 места, и Јавна установа "Љубовић" 25 места. Предвиђена је адаптација објеката полиције Кренза у Подогорици, као и Зогања у Улцињу, чиме би се добило око 500 места за смештај миграната. Формирање шаторских насеља од око 1.000 места предвиђено је на више локација зависно од процене и потреба.

За мигранте из ратом захваћених подручја обустављен је улаз у Македонију код Ђевђелије, због строжих мера контроле и селективнијег пропуштања. Границу могу да пређу само они који имају потпуну документацију.

Премијер Мило Ђукановић раније је казао да ће Црна Гора морати да затвори своје границе за мигранте уколико то учине чланице ЕУ.

- Црна Гора ће морати да затвори своје границе уколико Македонија затвори границу са Грчком, а граничне рестрикције уведу Мађарска и Аустрија - рекао је Ђукановић.

Из Владе је раније саопштено да постоји план прихвата миграната уколико стигну на црногорске границе.

Према том плану коју је саопштен још пре неколико месеци, Црна Гора има спремне капацитете за прилив у просеку око две хиљаде миграната дневно.