РУШЕЊЕ ТЕМЕЉА КРСТА: Кривична пријава против албанског политичара због напада на Тодора Петрова

Бета

04. 03. 2016. у 13:48

Македонска полиција је поднела кривичну пријаву против функционера највеће албанске партије у Македонији Демократске уније за интеграције (ДУИ) Бећира Асанија због сумње да је учествавао у нападу на Тодора Петрова

РУШЕЊЕ ТЕМЕЉА КРСТА: Кривична пријава против албанског политичара због напада на Тодора Петрова

Фото: youtube.com

Македонска полиција је поднела кривичну пријаву против функционера највеће албанске партије у Македонији Демократске уније за интеграције (ДУИ) Бећира Асанија због сумње да је учествавао у нападу на Тодора Петрова, донатора крста који треба да се постави у скопској општини Бутел.

Поред Асанија, предеседника општинског одбора ДУИ у Општини Чаир, где је та странка на власти, Миинистарство унутрашњих послова Македоније је због напада на Петрова поднело кривичне пријаве против још две особе.

Донатор крста у Бутелу, председник Светског македонског конгреса Тодор Петров претучен је 27. фебруара у једном ресторану, након што је црквени врх освештао темељ за крст. Петров је из болнице, преко своје Фејсбук стране, оптужио Бекира Асанија да је био један од нападача, наводећи да је свему прусустововао и високи функционер ДУИ и председник суседне општине Чаир Изет Меџити.

Меџити предводи протесте против постављања крста у Бутелу који су почели синоћ када је неколико стотина демонстраната запосело место где је планирано постављање металног крста високог 55 метара.

Кабловска телевизија 24 вести, подсећа да Асани, један од оптужених за напад на Петрова, није непознат полцији и да је био један од главних учесника у протестима због изградње цркве-музеја у скопској тврђави Кале пред изборе 2011, као и код рушења споменика цару Душану, где су били и скоро сви фунцонери ДУИ који учествују у протесту против изградње крста у Бутелу.

ДУИ, која је коалициони партнер владајуће ВМРО ДПМНЕ, није се још огласила поводом напада на Тодора Петрова.

Учесници протеста због најављеног подизања крста у Бутелу синић су запалили једну палму и подигли шаторе на месту на којем је планирана изградња крста, претходно разрушивши заштитну ограду. Једна група је остала и током ноћи на том месту, а Меџити је најавио да ће демонстранти остати ту док општина Бутел не повуче одлуку о постављању крста.

Он рекао да се не ради о политичком протесту иако га је је организовао ДУИ, већ о револту због верске поделе, јер, како је истакао, крстовима и минаретима је место уз верске објекте, а не на раскрсници или на сред улице.

"Одлука о постављању крста је провокација за све Албанце, без разлике да ли су муслимани, православци или католици", рекао је Меџити.

Меџити је председник општине Чаир у којој је на једном кружном току, 16. фебруара откривен споменик - црни двоглави орао, који је симбол албанског народа.

Крст сличних димензија крсту који треба да подигне у Бутелу већ постоји у скопској општини Чаир, а и тај крст је поклон Тодора Петрова. На планини Водно изнад Скопља 2002. је подигнут "Миленијимски крст", висок 66 метара, који доминира главним градом Македоније и може да се види са удаљености од 30 километара.

Лидери опзиционог Социјадемократскг савеза Македоније (СДСМ) Зоран Заев и друге по величини албанске партије ДПА Мендух Тачи позвали су у четвртак, пре протеста, грађане да не наседају на провокације.

Заев и Тачи су изнели сличан став да се код последњих догађаја око постављања националних и верских симбола по Скопљу "ради о новој епизоди предизборног сценарија" ВМРО ДПМНЕ и ДУИ, странака владајуће коалиције.

Према анкетама локалних медија са лица места, већину грађана Бутела, међу којима су и Албанци, не занима шта се дешава на кружном току на којем актвисти и симпатизери ДУИ протестују.

Прочитајте још:
* Скопље: Албанци затрпали темеље за изградњу крста (ВИДЕО)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Srbin@Kg

04.03.2016. 15:48

Jadni vi braco Makedonci s kim vi zivite ko je vama u glavnom gradu u vasoj drzavi ne da vam da postavite krst....

Sloba

04.03.2016. 17:33

Niste hteli da branite Jugoslaviju sada cete morati sami da se borite protiv Siptarskih emigranata.Skoro da ih nije ni bilo do pre50 god. a sad su vam i pola Skoplja zaposeli.

Чигирибаубау

04.03.2016. 19:29

Издржите браћо,лек против "Рака" је скоро спреман!

mm

04.03.2016. 22:00

koliko su se osilili ti siptari, da se busaju u tudjoj zemlji sta sme da se postavi, a sta ne. kao paraziti sire i prave stetu