Шавник: Исекао шуму, па још тужи

В. КАДИЋ

01. 03. 2016. у 07:13

Мештани Комарнице огорчени поступком концесионара Вуксана Радоњића. Заштитници Драгишнице оптужују Радоњића да је незаконито секао шуму, а сад још тражи одштету од државе

Шавник: Исекао шуму, па још тужи

Посечена шума око које се мештани суде са концесионаром

Поново су узавреле страсти мештана Комарнице, код Шавника, после сазнања да је Вуксан Радоњић, власник мојковачке фирме "Трудбеник", са којим, иначе, воде судске спорове због уништавања шуме, затражио од државе да му исплати 915.136 евра на име штете коју је претрпео! Радоњић тврди да је био спречен да кроз Национални парк "Дурмитор" превози дрво шумским путем, који је пробио кроз заштићено подручје Драгишнице. Радоњић је од државе, најпре, потраживао 2,77 милиона, да би у поновљеном поступку износ свео на нешто мање од милион евра.

Огорчење не крију у Одбору за заштиту Драгишнице и кажу да их, после свега што се десило, више ништа не може изненадити.

- Концесионар посече и извезе неутврђену количину дрвне масе из шумског комплекса Драгишница, пробије пут у дужини од 11 километара, у зони националног парка, а потом и тужи државу за надокнаду штете?! Власник "Трудбеника", када је потребно да се брани пред судовима у Жабљаку и Бијелом Пољу, говори да није пробио наведени шумски пут, а када тражи одшету пред Привредним судом, признаје да га је изградио и тужи државу - наводе у Одбору.

Заштитници Драгишнице већ три године покушавају да докажу оно што се "са неба може видети", али узалуд. Подсећају да су Основни суд на Жабљаку и Виши суд у Бијелом Пољу по тужби НП "Дурмитор" пресудили у корист концесионара, уз образложење да пут није он изградио, већ да је ту био раније.

Привредни суд је у октобру прошле године потврдио тврдње са доказима Одбора за заштиту Драгишнице да је власник "Трудбеника" са механизацијом пробио пут Пријеспа - Драгишница, тамо где га никада није било. За изведене радове суд досуђује да се његовој фирми из Мојковца исплати 222.136 евра. Да пре доласка концесионара никаквог пута није било говори решење Агенције за заштиту животне средине од 13.10. 2009, у којем се каже да је концесионар дужан да о свом трошку у року од 160 дана уради санацију пута, који је изградио без документације, што судови у Жабљаку и Бијелом Пољу нису имали у виду.

Питамо председника Привредног суда да ли је судија имао испред себе Конкурс за давање шума на коришћење бр. 2846, од 25. 6. 2008, у којем се каже да је понуђач у обавези да о свом трошку изводи радове на одржавању и изградњи путева за газдинске јединице, које добија на коришћење. За разлику од Привредног суда, Апелациони суд поништава пресуду и тражи да се промени судија у овом предмету. Чланови Одбора за заштиту Драгишнице указује на невероватан податак - да Вуксан Радоњић није уплатио концесије шавничкој општини, на чијој територији је посекао шуму и одвезао на хиљаде кубика дрвне грађе, већ мојковачкој, где има регистровану фирму.

Прозвани концесионар не жели да даје било какве изјаве медијима док се судски процес не оконча.


ДИГИТРОН

Одбор подсећа да је на састанку у Министарству пољопривреде и шумарства тадашњи министар Тарзан Милошевић на свом дигитрону израчунао да је концесионар зарадио 1.200 евра и да му није јасно зашто се дигла толика бука око Драгишнице.


СЛУЧАЈ ЗА КАТНИЋА

Ову правну заврзламу насталу незаконитом доделом концесије и пробојем пута кроз заштићено подручје Унеска, једино може решити Специјални државни тужилац Миливоје Катнић, који ће ускоро добити обимну документацију о томе како су судови у Жабљаку осудили, па ослободили концесионара, а у Бијелом Пољу потврдили ослобађајућу пресуду. Одбор сумња да није, можда, у питању корупција?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Dragan

01.03.2016. 23:04

Naravno da se Tarzan razumije u šumu. Pitam se gdje su sada Džejn i Ćita da i oni daju svoj sud o šumi Dragišnica.