Нуклеарни отпад ипак у Двору на Уни?

Ј. КЕРБЛЕР

17. 02. 2016. у 14:18

Нова хрватска влада наставља контроверзни пројекат градње одлагалишта опасног материјала. Протести незадовољних мештана, међу којима је највише Срба, трају већ годинама

Нуклеарни отпад ипак у Двору на Уни?

ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

УПРКОС грчевитом противљењу грађана Двора на Уни, наставља се пројект градње одлагалишта нуклеарног отпада у бившој касарни "Черкезовац". Студија која показује утицај на околину биће ускоро представљена јавности, као и национални програм како збринути радиоактивни материјал, а предвиђено је и неколико скупова на којима ће се говорити о наставку пројекта у Двору на Уни. Очигледно је да се од локације није одустало.

Хрватска је тако одлучила да настави пројекат који већ годинама изазива протесте мештана, међу којима је велики број Срба. Начелник општине Никола Арбутина у више је наврата исказао незадовољство што би се радиоактивни отпад одлагао баш у том крају који нема техничких услова за испуњавање међународних правила за одлагалишта тог типа. Предвиђено је тако да се у подземно бивше војно складиште, на локацији Трговска гора, допрема део отпада из нуклеарке у Кршком, као и сав медицински и немедицински отпад из Хрватске.

- Народ овог краја је у више петиција, које је потписало 16.000 људи одавде, јасно рекао што мисли о одлагалишту, али то се очигледно не поштује - рекли су "Новостима" у Двору на Уни. - Тражимо да се поштује воља становника нашег краја.

Са тим ставом слажу се и суседне општине у Републици Српској и БиХ, Костајница, Велика Кладуша, Босанска Крупа, Бужима и Цазин, јер сматрају да Хрватска као чланица ЕУ крши европске конвенције и законе. Суседне државе уопште немају утицаја на овај пројекат, па је у неколико писама хрватска власт о томе детаљно обавештена. Комшије, међу којима су Хрвати, Срби и Бошњаци, брину се што се на месту где је предвиђено одлагалиште већ сада одлаже радиоактивни отпад, па изражавају страх за живот и здравље свих на овом подручју.

Једно време се цела ситуација замагљивала тврдњама да је Двор на Уни само једна од могућих локација. До "Черкезовца" се дошло на основу једне студије из осамдесетих година која је показала да је Трговска гора идеално место за одлагање нуклеарног отпада. Прошле године, још за време владе Зорана Милановића, наглашавало се да ће јавност бити о свему тачно информисана, али се и заћутало око избора локације.

А сада, преокрет и изненађење. Иако је нова влада тек на почетку мандата, очигледан је њен избор места за одлагање нуклеарног отпада. Двор на Уни изгледа као једина локација.

ОДСЕЉЕНИ И ПОВРАТНИЦИ

У Двору на Уни иоколини пре ратова живело је 15.000 становника, од чега је 12.500 било Срба, а 1.395 Хрвата. Данас у целој општини живи свега 5.570 становника, а већина Срба се одселила. У ратном вихору на својим старим огњиштима је остало свега 420 Срба. Део избеглих се вратио до 2003. године па су сада Срби опет већина, али највише је старачких домаћинстава. Међунационалних сукоба нема, али се живи у немаштини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

Dragomir

17.02.2016. 14:35

Hrvati se potrudili i napravili mesta od Dvora do Zadra za odlaganje nuklearnog ili medicinskog otpada. Za ono malo Srba niko i ne mari neka se potruju to i onko nikom ne smeta.

СВЕМИР

17.02.2016. 15:30

Јасно јесте и зашто Република Хрватска намерава у овом месту да лоцира складиште нуклеарног отпада! Боље би им било да изруче или самостално казне починиоце злочина у Двору на Уни 1995 године него што унесрећују народ.

Nikola

17.02.2016. 15:32

Na zapadu nista novo. NDH nastavlja gde je stala u Krajini pa joj smetaju i srbi u svojim najzapadnijim srpskim teritorijama u Republici Srpskoj. Ko ne pobegne iz granicnih gradova ne gine mu neka bolestina od radijacije. Mislim da je krajnje vreme za jedan sistem s400 bas tu na granici da se postavi da se cesu malo u Vatikanu, Becu, Rimu, Milanu, a i sire. Predlozite Dodiku ovo samo da pomene pa ce se najgori srbi, tj hrvati sigurno smiriti. Oni samo taj jezik razumiju.

Jovan Jovanovic

17.02.2016. 15:49

Izgleda da Hrvatska vlada zeli da se resi ostatka Srba na elegantan nacin, hahahahahaa

MS

17.02.2016. 17:43

@Jovan Jovanovic - Naravno kad su jaruge i zabiti ostali srbima kao rezervati. Hrvati su odavno otišli u gradove.

вд67

17.02.2016. 16:12

на западу ништа ново , чудило би ме да је другачије...

Dragojlo

17.02.2016. 16:45

Nazalost predsednik opstine Dvor na Uni je vise hrvat nego srbin!!!!!!!!!Zahvaljujem se Ratku sto vodi brigu da se pise o srbima u Hrvatskoj!!

ajme meni

17.02.2016. 16:52

Susjedi, vidim dragovoljno odlazete nuklearni otpad iz drugih drzava... pa srecna vam neovisnost. Lipo je kad covik ima drzavu u kojoj se on san pita za sve

sadatreba

17.02.2016. 18:10

Sada treba Republika Srpska da od Rusa uzme otpad i pocne da ga odlaze u Brodu pa neka ovi iz Slavonskog Broda malo strepe

Jura

18.02.2016. 20:11

@sadatreba - Pa ovi u Brodu se i guše već od rafinerije al to ne dira Srbe iz RS a sad bi kao Hrvati trebali pitat RS di će metat otpad na svom teritoriju. Dvorani će dobit hrpu para a rizika skoro nema nikakvog. Zdraviji okolinu će imat sigurno od recimo ljudi koji žive blizu neke TE na ugalj a takih je nekoliko i u Bosni i u Srbiji.

Nikola

17.02.2016. 18:33

@grga, u pravu si da treba da pometemo po svom dvoristu, ali kad krenemo da metemo katolicki zemljak pomescemo dobro i RS Krajinu, a mozda pometemo i sve do Beca posto nikako da naucite da ne zivite tu zato sto ste pametni nego zato sto srbi pravoslavci uvek oproste. Ali dosta je bilo. Sa vama samo preko zida od 10m pa se mozda desi da se opametite za 1000 godina, ali sumnjam da vam ima pomoci.

ZoranNG

17.02.2016. 20:49

Pa dragi moji Srbi, izvolite ustasama na more. Finansirajte njihove ideje. Hvala Vam slabopamteca braco.

COMI

18.02.2016. 18:32

pa i to malo srba sto se vratilo ako nije uspeo metak da pogodi ili noz da zakolje sad ce odpad da potruje eto to ti je pravi sused i ogledalo evropske unije !!!!!