Линта: Лицемерна изјава хрватске председнице

Фонет

04. 02. 2016. у 17:02

Линта: Лицемерна изјава хрватске председнице
Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је данас лицемерном изјаву хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да Србија мора да реши бар једно од отворених питања

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је данас лицемерном изјаву хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да Србија мора да реши бар једно од отворених питања, као што су нестали, повратак имовине, културног блага, архивске грађе, проблем границе на Дунаву, да би председник Србије Томислав Николић могао да дође у Загреб.

Колинда Грабар Китаровић се понаша према Србији на начин као да је Хрватска решила проблеме стотина хиљада протераних Срба и српских повратника, истакао је Линта.

Он је позвао Грабар Китаровић да јавно каже због чега Хрватска одбија да испуни обавезе које је преузела Уговором о приступању који је потписала са Европском унијом крајем 2011. године, а који се односе да побољшање положаја Срба, спровођење Уставног закона о правима националних мањина, економског развоја крајишког подручја и кажњавања свих ратних злочинаца без обзира на националну и верску припадност.

Линта је подсетио да председница Хрватске систематски крши људска права својих држављана српске националности и да на тај начин наставља политику цементирања етничког чишћења Срба коју је реализовао Фрањо Туђман.

Према оцени Линте, Грабар Китаровић добро зна да Хрватска није вратила протераним Србима отетих 40.000 станова на којима је било станарско право, да није исплатила новчану накнаду за преко 10.000 кућа и локала које су у терористичким акцијама по хрватским градовима минирали припадници хрватских формација током 1991. и 1992. године.

Такође зна, каже Линта, да није исплатила отете пензије за 50.000 српских пензионера, да није вратила преко 800.000 катарстарских парцела отетог пољопривредног земљишта протераним Србима, да није исплатила девизну штедњу хиљадама протераних Срба, да одбија да призна десетинама хиљада Срба уплаћене доприносе за радни стаж који је стечен до 1991. године и друго, наводи се у саопштењу.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Beli Brod - II

04.02.2016. 18:18

Ne mogu zvanicnici Srbije da se dovoljno sagnu i izvine koliko to silnici,zlocinci i okupatori ocekuju? Ne razumem sve te nemuste izjave zvanicnika od 2000te od kojih ONI ne odustaju do danas? Lazu,petljaju i u oci gledaju narod, dno dna???

Srbija

04.02.2016. 19:58

Linta, slobodno se ti vrati odakle si došo, svi ste vi isti otamo. Tu na našem buđetu super ziviš a tamo si sve prodo i nama prodaješ maglu kako ti oni ne daju tvoje. Ej, 21. je vek na internetu se sve vidi.

Nemanja

05.02.2016. 14:14

@Srbija - Sisaju oni nas dobro već 20 godina a penzije im stižu duplo veće nego naše, prodali su sve tamo a mi ih tetošimo i žalimo. Zašto? U ime srpstva? U ime laži i pljačke.

Šokac

11.02.2016. 15:24

@Srbija - Ajde, da sam i ovakav komentar dočekao. Napokon nešto realno i istinito...